Vijesti

Hfz. dr. Pramenković održao predavanje u Bijelom Polju

bp predavanje almir pramenkovic, 15.12.2013. (7)Na poziv imama centralne džamije u Bijelom Polju Ahmed ef. Destanovića, a u organizaciji Savjeta za Da'wu, hfz. prof. dr Almir Pramenković je održao predavanje u punoj džamiji. Pored hfz. Pramenkovića prisutan je bio i predsjednik Sandžak EU – regija Zejto Restoder.

Nakon što je domaćin Ahmed ef. poželio dobrodošlicu gostima hfz. Pramenković je izrazio svoje zadovoljstvo dolaskom u džemat i druženjem sa braćom iz Bijelog Polja koji su došli u velikom broju, upućujući dovu Uzvišenom Allahu da ih obilato nagradi i učvrsti u očuvanju svoje vjere, svog identiteta.

Hfz. je kroz prizmu Kur'an i u svjetlu sunneta Poslanika, a.s., fokusirao svoje predavanje na tri dimenzije: ilm-znanje, amel-rad po znanju i istikamet-ustrajnost. Objašnjavajući prvu dimenziju hfz. Pramenković je ukazao na razliku između zapadnog znanja i kur'ansko-sunnetskog time da se zapadno temelji na naučnom eksperimentu a takav ilm daje znanje samo o materijalnom svijetu ne nudeći odgovore čovjeku na temeljna pitanja života. S druge strane, kur'ansko-sunnetsko znanje je od Allaha i ono je ponudilo odgovore čovjeku za sva pitanja.

Podom, usvajaući znanje, čovjek je pozvan postupati po tom znanju i onda ustrajati na tome. Tek tada, naglsioje hfz. Pramenković čovjek spada u kategoriju onih koje Kur'an opisuje kao bogobojazne, kojima je Kur'an uputa.

Da bi uspjeli u tome potrebno je da ljubv prema Allahu i Poslaniku bude nastanjena u srcu vjernika jer samo tada se može osjetiti slast imana. Poslanik, a.s., savjetuje vjernike da napuste grijehe kako bi osjetili slast imana. Jer, naglasio je hfz. pramenković, čovjek može obavljati ibadete godinama a da ne osjeti slast imana zbog nekog grijeha ili zbog toga što je u njegovom scru umjesto ljubavi prema Allahu i poslaniku mjesto zauzela preokupacija nečim drugim.

Nakon predavanja i prelijepe atmosfere, uslijedilo je druženje sa džematlijama.

Leave a comment