Vijesti

Fis uspješno organizirao dvodnevnu edukativnu ekskurziju u Sjevernoj Makedoniji

U četvrtak i petak 7. i 08. decembra rukovodstvo Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru organiziralo je dvodnevnu edukativnu ekskurziju za 35 profesora i studenata. Pored dekana dr. Envera Omerovića i prodekana msc. Haruna Eminagića, dio delegacije i u pratnji studenata bili su i profesori Fis-a dr. Siham Mevid i hfz. dr. Haris Hadžić. Glavni domaćin profesorima i studentima Fis-a bio je Reisu'l-ulema u Sjevernoj Makedoniji hfz. Šakir Fetahu sa svojim saradnicima, i on je prvi primio musafire iz Novoga Pazara u svom kabinetu u centrali Rijaseta u Skoplju. U srdačnom razgovoru, Reisu’-ulema hfz. Šakir je izrazio srdačnu dobrodošlicu musafrima iz Novoga Pazara, i upoznao ih ukratko sa infrastrukturom IZ-e, i budućim planovima i projektima vezanim za razvoj IZ-e u Sjevernoj Makedoniji. Takodjer, na kraju, zamolio je dekana dr. Omerovića da prenese selame braći u Sandžaku, a posebno predsjedniku Mešihata IZ-e u Srbiji muftiji dr. Mevlud ef. Dudiću. Nakon toga, obratio se dekan Fis-a dr. Enver Omerović, i zahvalio simboličnom hedijom na gostoprimstvu Reisu hfz. Šakiru, i takodjer, prenio mu selam od muftije dr. Mevluda Dudića i braće iz Sandžaka. Čitav muhabet je tekao u bratskoj atmosferi uz kahvu i čaj na obostrano zadovoljstvo, u kome su svi prisutni uzeli učešća, a na kraju, dekan Fis-a dr. Enver je evocirao ukratko i neke uspomene kada mu je kao učeniku “Gazi Isa-beg” medrese u Skoplju, Reisu’-ulema hfz. Šakir bio profesor i predavao akaid.

Nakon prijema u sjedištu Rijaseta u Skoplju, profesori i studenti Fis-a posjetili su Fakultet islamskih nauka u Sjevernoj Makedoniji, gdje ih je dočekao dekan Fakulteta prof. dr. Shaban Sulejmani sa profesorima i predavačima, kao i studenti pomenutog Fakulteta. Nakon što su s musafirima iz Novoga Pazara obišli zgradu i prostorije spomenutog fakulteta, u amfitetatru su održali predavanja musafirima i domaćinima dekan Fakulteta islamskih nauka u Skoplju prof. dr. Shaban Sulejmani, zatim dekan Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru prof. dr. Enver Omerović, i prof. dr. Hasan Džilo dugogodišnji profesor i predavač Islamske filozofije na oba fakulteta.

Nakon toga, naši profesori i studenti su obišli medresu “Gazi Isa-beg” u Skopju, gdje su im domaćini organizirali večeru i konak u svom internatu.

U petak 08. decembra 2023.godine, naši profesori i studenti su pored spomenutih mjesta posjetili i Staru čaršiju, “Murat-pašinu” džamiju, tvrđavu “Kale”, “Mustafa-pašinu” džamiju, Sahat kulu, “Jahja-pašinu” džamiju, “Balkan univerzitet”, kao i mnoge druge znamenitosti, džamije, hamame, vakufe i razne druge institucije i kulturno-historijske spomenike.

Također, u “Hatundžik” džamiji hutbu je održao i predvodio džuma namaz dekan Fis-a dr. Enver Omeović, a prije toga, hfz. dr. Haris Hadžić je učio Kur'an do džumanskog ezana. Prodekan Fis-a msc. Harun Eminagić održao je hutbu i predvodio džuma namaz u “Sandžak” džamiji u Batincima, dok je u mesdžidu “Gazi Isa-beg” medrese u Skoplju, hutbu održao i predvodio džuma namaz student našeg Fakulteta, Ilhan Suvodolac.

Takodjer, delegacija Fis-a na čelu s dekanom dr. Enverom Omerovićem posjetila je predsjednika Bošnjačkog Nacionalnog Vijeća u Sjevernoj Makedoniji prof. Dževada Hota koji ih je srdačno dočekao i upoznao ih sa planovima i aktivnostima BNV-a.

Na kraju, dekan Fis-a dr. Enver Omerović u ime svojih kolega i studenata Fis-a zahvalio je na gostoprimstvu domaćinu – Rijasetu IZ-e u Sjevernoj Makedoniji na čelu sa Reisu’-ulemom hfz. Šakirom Fetahuom sa dovom Allahu, dž.š., da ih nagradi svakim dobrom, i pozvao ih da i oni budu naši musafiri u Novom Pazaru što prije, inšallah.