Vijesti

FIS realizirao još jedan vrijedan projekat – studentima na poklon “Studentske biblioteke”

Fakultet za islamske studije realizirao je još jedan veliki projekat pod nazivom: “Studentska biblioteka”, a koji je namijenjen za stotinu studenata FIS-a. Poklon u vidu eminentnih djela kao što je zbirka Tefsira od Ibn Kesira, zbirka hadisa od Buharija, djelo “Savremena fikhska pitanja” autora Sulejmana Topoljaka, kao i djelo “Zapečaćeni džennetski napitak” kao jedna od najboljih knjiga životopisa Božijeg poslanika Muhammeda s.a.w.s ukrasiće kućne biblioteke studenata FIS-a. Dekan FIS-a dr. Enver ef. Gicić u obraćanju prisutnima istakao je glavnu misiju ovog fakulteta. Ona je, kroz godine, proizvjesti elitu.

“Fakultet za islamske studije osnovan je sa ciljem da proizvede elitu. Fakultet za islamske studije je osnovan sa ciljem da proizvodi imame, učitelje, vjeroučitelje, vaspitače, ali prije svega da proizvede čovjeka. To je nama najbitnije, da svi vi budete dobri ljudi – oni koji će graditi, ali neće rušiti. Oni koje će voljeti, ali neće mrzjeti, oni koji će biti korisni članovi svoga društva. To je cilj postojanja ovog fakulteta”, kazao je dekan dr. Gicić.

Knjiga je vrijedna u onoj mjeri koliko se koristi, kazao je predsjednik Mešihata muftija dr. Mevlud ef. Dudić. Sulijedile i čestitke dekanu i Upravi Fakulteta na impozantnoj hediji uoči mubarek mjeseca Ramazana.

“Kaže Poslanik a.s: “Dajite hedije jedni drugima da biste se poštovali, voljeli, da biste jedni drugima bili bliskiji”. Mi dok smo studirali ranije ne bi nam se baš posrećilo da nam neko pokloni ovako vrijedan poklon. Nije se ni mogli, niti imalo. Kada bismo imali para kupiti – bili smo presretni. Radovali bismo se svakoj knjizi koju bismo sami uglavnom kupili i tako obogatili svoje biblioteke. Dekane, čestitam tebi, Upravi fakulteta i svim profesorima i svakako vama studentima. Neka je mubarek olsun. Ovo je veliki dan, zadnji su dani mjeseca Ša'bana, za nekoliko dana je mjesec Ramazan, nema ljepše hedije nego kad ti neko da vrijednu knjigu, ali ona je vrijedna samo u onoj mjeri koliko boraviš sa njom, odnosno koliko je čitaš”, kazao je muftija dr. Dudić.

Ovo je još jedan način, ističe prodekan za nastavu prof. dr. Mustafa Fetić, da se studenti motivišu za još bolje rezultate. Božija riječ, podvlači on, mora uvijek biti gornja.

“FIS, osim stipendija koje dodjeljuje redovno svake godine za najbolje studente ima intenciju da bude stub na kojem će se graditi sve ono što je kvalitetno kada je u pitanju FIS, a tu prije svega mislimo o stvaranju optimalnih uslova za nastavni i studentski kadar koji ovdje egzistira. U tom smislu – mi smo zahvalni svima onima koji pomažu i koji ulažu napore i sredstva da FIS bude rasadnik znanja, nauke, uleme ovdje u Novom Pazaru, Sandžaku i širom cijelog našeg prostora i uvijek će činiti da Allahova riječ bude gornja, a riječ neprijatelja donja. To je naša vizija i misija i FIS će na tom putu ustrajati”, kazao je prodekan dr. Mustafa Fetić.

Studenti sretni i zadovoljni. Nije prvi put da ih Uprava obraduje skupocjenim poklonima. Ovakva djela su, kaže student Davud Bajrović, dodatni podsticaj za dalje istraživanje i sticanje znanja.

“U ime studenata FIS-a želim izraziti iskrenu zahvalu našim prijateljima i dobročiniteljima na uručenom dragocjenom poklonu u vidu klasične islamske literature sa nadom da će ona biti dio unaprijeđenja kvaliteta studentskog života, a svakako i podsticaj na dalje istraživanje, širenje korisnog znanja i uzdizanje Allahove riječi na zemlji. Molim Uzvišenog našem istraživanju, izučavanju i čitanju ovih kniiga podari kako korist nama, tako i korist našim donatorima”, ističe Bajrović.

Najveće zasluge, poručuju sa FIS-a, za realizaciju ovog projekta pripadaju prof. dr. Siham Mevid.

SANA – Hamza Škrijelj