Vijesti

FIS obilježio 1431. hidžretsku

Studenti Fakulteta za islamske studije su u srijedu, 16. decembra, u prostorijama Fakulteta organizovali svečanost u povodu Nove hidžretske 1431. godine. Svečanost je bila priređena za studente ovog Fakulteta, kao i za profesore i rukovodstvo.

U prepunom holu, koji je bio ispunjen žagorom studenata, program je otpočeo učenjem odlomaka iz Kur'ana, koje je proučio student Sabahudin Jerebičanin. Potom se prisutnima obratila Aida Rašljanin, studentica FIS-a, i poželjela im dobrodošlicu. Nakon uvodnog obraćanja, mješoviti Hor studenata Fakulteta za islamske studije proučio je nekoliko ilahija, a potom je još jedna studentica FIS-a, Adela Kačapor, održala opširnije predavanje na temu Hidžre.

Adela je u svojem obraćanju istakla značaj Hidžre za sve muslimane i objasnila je u današnjem kontekstu života. Također je kroz istorijski pregled događaja i društvenih zbivanja na Arabijskom poluostrvu u sedmom vijeku objasnila prilike koje su dovele do toga da se muslimani presele iz Meke u Medinu. Svoje izlaganje je potkrijepila kur'anskim ajetima koji govore o ovom događaju, kao i mnogobrojnim hadisima Božjeg Poslanika s.a.w.s. i odlomcima iz njegovog životopisa.

Svečanost je završena dovom koju su prisutni uputili Allahu dž.š. da blagoslovi ovaj hairli skup, a studenti FIS-a su na ovaj način još jednom pokazali kvalitet i značaj postojanja ovog Fakulteta, kao i da u tradiciji Bošnjaka postoje obrazci i običaji koji pokazuju kako se muslimani ponašaju i vladaju u svečanim prilikama.

Leave a comment