Vijesti

Film o muslimanima u Americi

U Sjedinjenim Državama, kako se procjenjuje, živi oko 7 miliona muslimana. Ali, mnogi Amerikanci povezju islam sa ekstremistima kao što je Osama bin Laden. Kako bi potpunije predstavio muslimane i suprostavio se medjusobnom nepovjerenju profesor na univerzitetu American Akbar Ahmed i njegov tim mladih istraživača, posjetili su više od 75 američkih gradova i napravili dokumentarni film kojeg su nazvali “Putovanje u Ameriku”.

“Mi ne volimo muslimane, to je to. Oni ne vjeruju u našeg Isusa.”

“Vjera im nalaže da ubijaju.”

Izjave poput ovih, koje se mogu čuti u filmu, su podstakle profesora Akbara Ahmeda i njegov tim istraživača da snime dokumentarac na dvije teme: Šta znači bit musliman u Americi, i posebno šta to znači nakon terorističkih napada 11. septembra 2001.

“Sjećate se, prije 11. septembra oni su ovdje dolazili i smatrali da je za  muslimane ovdje bolje nego igdje na svijetu. Nakon 11. septembra susreću se sa mnogim izazovima”, kaže Ahmed.

U filmu, muslimanka Khadija Rivera priča: “Pljuvali su me. Neki su mi savjetovali da ne nosim veo zbog vlastite sigurnosti. Odbila sam jer mi je to izgledalo kao znak predaje.”

Profesor Ahmed kaže da “Putovanje u Ameriku” otkriva da mnogi Amerikanci ne znaju dovoljno o islamu:

“Mnogi misle da islam kroz Kuran propovijeda nasilje, da ugnjetava žene i prema njima se jako loše odnosi.”

Film predstavljaja žene muslimanke kako bi pokazao da nije tako i da je riječ o neutemeljenim predrasudama. Jedna za drugom one se predstavljaju pred kamerom:

“Ja sam farmaceut.”
“Ja sam pedijatar.”
“Ja imam vlastitu kliniku.”
“Ja sam agent za nekretnine.”
“Ja sam analitičar finansija u Exxon-Mobilu.”

Hailey Woldt je iz tima istraživača. Ona je željela vidjeti kako će Amerikanci u malom gradu na jugu zemlje reagirati na žene sa velom. Ona je obukla hidžab i ušla u prepun restoran.

„Ušla sam i svi u restoranu su me pogledali, odložili viljuške, otvorili usta i cijeli minut ćutali, ali je posle toga svako nastavio da radi ono što bi normalno radio”, kaže Hailey Woldt.

Ona kaže da ju je putovanje, uprkos početnim reakcijama, uvjerilo da se američki muslimani dobro uklapaju:

„Sve što sad treba da rade jeste da jednostavno objašnjavaju da je islam dio Amerike i da oni nešto donose, nešto doprinose američkoj kulturi.”

Na nacionalnom groblju u Arlingtonu, gdje su sahranjeni pripadnici američke vojske, ekipa je snimila grobove američkih muslimana kako bi pokazali da su i oni žrtvovali život  za svoju zemlju.

Snimili su i američke muslimane u Dearbornu, u saveznoj državi Michigan, muslimane u najstarijoj džamiji u Americi, u Cedar Rapidu u Iowa-i, i šiitsku kongregaciju u New Yorku.

Intervjuisali su i američke muslimane koji još žive američki san, poput Munira Chaudry-a koji je stigao u Ameriku 1971, sa stotinu dolara u džepu, a sada ima svoju kompaniju i zapošljava ljude u svojoj fabrici u Chicag-u.

„Fabrički radnici, isto kao i zaposleni u mehaničarskom odjeljenju, otpremi i prijemu robe, svi sa odgovarajućim kvalifikacijama mogu da stignu do menadžerskih položaja”, kaže Chaudry.

Ahmed tvrdi da je uklapanje muslimana u Ameriku ono što su imali na umu i osnivači nacije:

„Na statui Jeffersonovog univerzitetu u Virginiji, stoji pločica sa natpisom ‘Vjerske slobode 1786: Bog, Jehovah, Brahma, Allah. Pomislite na to, Jefferson je imao Kuran i bio je gostoljubiv prema onima koji su vjerovali u Allaha.”

Pored Kipa slobode, istorijske kapije Amerike, ekipa koja je snimala dokumentarac je zaključila da Sjedinjene Države moraju da ožive svoj princip pluralizma – da bi integrisali američke muslimane.

Izvor: Rijaset.ba

 

Leave a comment