Vijesti

Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru obilježio Međunarodni dan arapskoga jezika

U utorak 19. decembra 2023.godine, u amfiteatru Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru obilježen je Medjunarodni dan arapskog jezika. Nakon što je, na samom početku, student Ammar Zukorlić proučio nekoliko ajeta iz Kur'ana,  obratio se dekan Fis-a doc. dr. Enver Omerović, koji je poželio dobrodoslicu prisutnim profesorima, studentima, gostima i svim ostalima koji su došli na ovu za nas veoma važnu manifestaciju. Dekan dr. Omerović je ukratko podsjetio sve prisutne na važnost arapskoga jezika, a posebno za profesore i studente Fis-a i svih onih koji izučavaju dini islam.

Pored dekana Fis-a, obratila se i profesorica arapskog jezika na Fisu-u dr. Siham Mevid, koja je, takodjer, govorila o važnosti učenja izučavanja arapskog jezika, a nakon nje, obratila se i profesorica Džuvejda Ganim iz Alžira, koja je govorila o arapskom jeziku kao jeziku Kur'ana, ali i kao veoma važnom jeziku u svijetu.

Nakon toga, studenti Fis-a su priredili veoma bogat kulturno-umjetnički program, u kome su posebno učešće uzeli naši studenti: Drita Dacić, Šejma  Gicić, Ilhan Suvodolac, Aiša, Ammar i Emir Zukorlić, Sumeja Hajrović, Almina i Irfan Murić, Sumeja Kojić, Selma Redža i Denisa Mavrić. Na kraju programa, dekan Fis-a dr. Enver Omerović dodijelio je u ime Fis-a dva besplatna odlaska na Umru za naše vrijedne studente Dritu Dacić i Ilhana Suvodolca, a pored toga,  organizatori su nagradjeni simboličnin hedijama. Posebna zahvalnost je iskazana timu profesora arapskoga jezika na čelu s dr. Siham Mevid, koji su uložili veliki trud sa svojim studentima u organizaciji ove divne manifestacije.

Inače, Organizacija Ujedinjenih nacija je 2012. godine, datum 18. decembar proglasila Međunarodnim danom arapskog jezika. Ovaj datum poklapa se i sa 18. decembrom 1973. godine kada je Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila arapski jezik kao 6. službeni jezik Organizacije.

Arapski jezik je jezik Kur’ana i jezik sunneta. Arapski jezik je jezik islama. Arapski jezik je brojem riječi najbogatiji jezik na svijetu.

Sa preko 400 miliona govornika spada u jedan od najraširenijih jezika na svijetu. Ovaj događaj se obilježava širom svijeta i nalazi se u zvaničnom kalendaru Uneskovih događaja.

Godinama arapski jezik postaje sve rasprostranjeniji i traženiji na samom Zapadu, bilo zbog sve većeg broja doseljenika ili opšte arapske ekspanzije putem nauke, kulture, nafte, stranih ulaganja i tome slično, međutim aktuelan je od davnina. Arapski jezik spada u semitsku grupu jezika i koristi se od 5. vijeka prije nove ere, dok se njegova strandardizacija sprovela tek u 8. i 9. vijeku, po uzoru na muslimansku svetu knjigu, Kur'an. Danas je jedini zvanični oblik arapskog klasični (književni) arapski jezik, koji se koristi u pisanju zvaničnih dokumenata i u formalnim prilikama, poput nastavnih predavanja, emisija i vesti, i to je jedini pisani oblik arapskog jezika, koji se nije mijenjao od 7. vijeka nove ere, na Arabijskom poluostrvu. Klasični arapski jezik je konzervativniji i očuvaniji oblik od ostalih varijeteta koji se koriste u govornoj komunikaciji, te je jezička raslojenost tj. diglosija izuzetno rasprostranjena u arapskom svetu. Govori se u 25 država i trenutno je 11. najkorišćeniji jezik u Sjedinjenim Američkim Državama.

Tokom srednjeg vijeka, književni arapski jezik je bio glavni nosilac kulture u Evropi, posebno u oblastima matematike, filozofije, medicine, astronomije i drugih nauka. Kao rezultat toga, mnogi evropski jezici i danas imaju veliki broj pozajmljenica iz arapskog jezika. Njegov uticaj, u domenu gramatike i leksikologije je vidljiv u mnogim romanskim jezicima, kao što su španski, portugalski, sicilijanski i katalonski. To se desilo zahvaljujući blizini arapske i hrišćanske civilizacije i njihovih međusobnih dodira, kao i 900 godina arapske kulture na Iberijskom poluostrvu, koje je u arapskom jeziku nazvano Al-Andalus.