Vijesti

Fakultet za islamske studije obilježio godišnjicu

Fakultet za islamske studije je u utorak 12.05.2009. godine obilježio svoj najznačajniji jubilej – godišnjicu Fakulteta. Postavljanjem temelja ovoj naučno-obrazovnoj ustanovi udareni su temelji visokom školstvu u Sandžaku.
U Velikoj sali Mešihata, pred velikim brojem studenata, prijatelja Fakulteta, kao i gostiju iz vjerskog, obrazovnog i kulturnog života Sandžaka, održana je Svečana akademija i dodjela diploma diplomantima FIS-a.

Akademija je počela učenjem ajeta iz Kur'ana koje je proučio prof. hfz. Bajram Ajeti, predstavnik Islamskog teološkog fakulteta iz Skoplja.
Nakon učenja Kur'ana prisutnima se obratio dekan Fakulteta za islamske studije dr. hfz. Almir Pramenković riječima: „Sandžak punih sto godina opstaje uprkos nasrtajima na njegov vjerski, kulturni i nacionalni identitet. Jedna od najvećih nepravdi i diskriminacija prema našem kraju jeste gušenje razvoja školstva. U svojoj tegobnoj istoriji Bošnjaci su imali probleme instutucionalnog organizovanja. Posljednje dvije decenije Islamska zajednica je udarila temelje i podigla institucije koje predstavljaju stožer vjerskog i obrazovnog identiteta, a jedan od tih stožera je i Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru. Fakultet je fokusiran na tri aspekta, od kojih zavisi opstanak zajednice i društva, a to su fizički, etički ili moralni i društveni aspekt. Obrazovanje mora ići ukorak sa odgojem, sa vjerom, sa moralnim vrijednostima, jer obrazovanje bez vjere vodi u ateizam, a vjera bez obrazovanja vodi u dekadencu. Pred svakom generacijom stoji izazov da pronađe instrumente i sredstva pomoću kojih će ostvariti osnovne poruke islama koje su nepromjenjive. Fakultet za islamske studije te aspekte teorijski razrađuje i nastoji ih praktično realizovati i primijeniti sa svojom kadrovskom strukturom.“
Nakon dekanovog obraćanja, hor učenika Medrese „Gazi Isa-beg“ izveo je nekoliko ilahija kojima je razgalio srca prisutnih gostiju.
Na FIS- u je ove godine diplomiralo osmoro studenata i dekan Pramenković im je svečano uručio diplome, a prof. dr. Šefiku Kurdiću uručio je specijalnu zahvalnicu za njegov nesebičan doprinos radu ove visokoškolske ustanove.
Nakon svečanog uručivanja diploma prisutnim gostima se obratio glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer-ef. Zukorlić: „Od danas smo bogatiji za još jednu grupu ljudi koji su dobili formalne licence da se mogu baviti promocijom znanja i prenošenjem svjetla znanja na ljude. Zašto je Allah dž.š. baš odabrao tu riječ da bude prva koja će prolomiti nebo i doći na Zemlju, imperativno rekavši „Uči“. Osnovna poruka i suština odabira ovog imperativa je sloboda. Sloboda je jedno od osnovnih svojstava čovjeka. Bez slobode čovjek gubi elementarnu definiciju samoga sebe. Ima li većeg nasilja od nastojanja da se od ruku čovjeka naprave prednje noge. Bez znanja nema slobode. Osnovno sredstvo svakog porobljivača jeste neznanje, zato što je neznanje mrak duše i razuma. A lopov kad hoće nešto da ukrade on ugasi svjetlo, zato što se najbolje snalazi u mraku. E, onaj ko hoće da ukrade slobodu i ljudskost nastoji  da ugasi svjetlo razuma i duše, da uzme znanje. Šejtan se poigrava sa neukim pobožnjakom. Ibadeti su jako dobri, to je velika snaga, ali ta snaga nema orjentaciju, ona nema samokontrolu bez znanja. Bolji je jedan poznavalac vjere od stotinu neukih pobožnjaka. Ako bi sada neko pitao da li se slažete da vam bude oduzeto sve od materijalnih dobara, da imate jesti svaki treći dan, a da vam ostanu obrazovne institucije, ili želite da imate sve, da vam budu zlatni pragovi, a da vam uzmemo medrese, fakultete, univerzitet, ne bih se dvoumio da kažem: Ako nešto mora, uzmite sve to što je materijalno, ali nam ne uzimajte škole. Jer ako nam ostanu obrazovne institucije onda ćemo preko njih kad-tad ostvariti sve. A ako nam uzmu škole onda ćemo biti robovi i naše će ruke postati prednje noge koje ćemo koristiti za naslanjanje prilikom klanjanja stvorenjima, a ne Stvoritelju.“
Dovu Uzvišenom Allahu dž.š. na kraju je proučio rektor Internacionalnog univerziteta dr. Mevlud-ef. Dudić.

Tribina “Tefsir i hadis u tradiciji  Bošnjaka”

U ponedjeljak 11.05.2009. Fakultet za islamske studije organizovao je tribinu u Velikoj sali Mešihta. Tribina je upriličena u okviru kulturne manifestacije „Dani bošnjačke kulture“, a u povodu godišnjice Fakulteta i Dana bošnjačke zastave.
Učešće na tribini su uzeli prof. dr. Lamija Hadžiosmanović, koja je najavila u skoroj budućnosti predavanje na temu „Tarihi Bosne i Hercegovine“ nakon izlaska njene istoimene knjige, zatim prof. dr. Džemaludin Latić koji je govorio na temu „Tefsir u bošnjačkoj tradiciji“, kao i prof. dr. Šefik Kurdić sa predavanjem na temu „Hadis u bošnjačkoj tradiciji“.
„Doprinos Bošnjaka tefsiru je velika tema i ja nemam iluziju da tu veliku temu mogu objasniti. Ovo je samo jedan mali pokušaj da se ova tema približi slušaocima“, rekao je profesor Latić i dodao: „Bošnjaci su davno zavoljeli Allahovu dž.š. riječ i na mnoge načine su učestvovali u razumijevanju, prenošenju, pisanju i učenju napamet te riječi.“
Profesor Kurdić je, čestitajući prisutnima Dan bošnjačke zastave, rekao: „Brojni autori su pisali da Bošnjaci ništa nisu doprinijeli hadisu, međutim, prema informacijama koje imamo, mi kao Bošnjaci trebamo biti ponosni na naš doprinos hadiskoj nauci. Ako samo uzmemo Osmanlijski period, Bošnjaci su pisali svoja djela na arapskom, turskom ili perzijskom jeziku i zbog toga su ta djela prekrivena plaštom tajne, ali se iz njih vidi da su ih pisali Bošnjaci.“
Kroz svoje aktivnosti i tribine, Fakultet čini prvi i presudan korak u konačnom uspostavljanju nacionalnih institucija koje će raditi na projektima od nacionalnog značaja.

Izložba

Fakultet za islamske studije, u povodu obilježavanja godišnjice Fakulteta, organizovao je niz aktivnosti. Jedna od tih aktivnosti jeste i manifestacija „Dani bošnjačke kulture“ u okviru koje je priređena grupna izložba slika likovnih pregalaca sa područja Sandžaka. Izložba je otvorena u Velikoj sali Mešihata Islamske zajednice u Srbiji u nedjelju 10.05 2009. godine.
Otvaranju izložbe prisustvovao je veliki broj ljubitelja umjetnosti, a nakon svečanog otvaranja upriličena je i tribina na temu „Uloga islamske umjetnosti u kontekstu cjelokupne islamske civilizacije“.
Predavači na tribini bili su  prof. dr. Fehim Husković i prof. Kokan Grčev, koji su svojim iscrpnim izlaganjima plenili pažnju prisutnih gostiju.
Cilj ovog predavanja bio je doprinos boljem razumijevanju, a u tom kontekstu prezentacija i promovisanje svih kulturnih blaga i umjetničkih djela koji su utkani u istorijsko-civilizacijski krug Bošnjaka.

 

Nermin Gicić

Leave a comment