Vijesti

Dr. Dudić i dr. Pramenković na konferenciji vjerskih lidera u Briselu

brisel-dudic-i-pramenkovic-11.7.2013-11U organizaciji Evropske komisije u Briselu je 9. i 10. jula 2013. održana konferencija na temu: „EU dijalog sa vjerskim liderima Sbije. Cilj konferencije je da se vjerski lideri upoznaju sa historijatom EU i njenim vrijednostima kao i procesom donošenja političkih odluka. Vjerski lideri igraju značajnu ulogu u društvu te je neophodno da budu upoznati sa pravilima po kojima funkcionira sistem EU.

Na konferenciji su govorili generalni direktor Evropske komisije za proširenje gospodin Joost Korte, Edvard Kukan šef Delegacije Evropske komisije  za odnose sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Kosovom kao i poslanici u Evropskom parlamentu te predstavnici vjerskih zajednica u Evropskom parlamentu.

Na konferenciji je prisustvovala i delegacija Mešihata Islamske zajednice u sastavu dr. Mevlud Dudić i dr. hfz. Almir Pramenković. U svom izlaganju dr. Dudić je istakao da Bošnjaci pripadaju evropskom narodu te da podržavaju Evropske vrijednosti, ali je također istakao da se u Srbiji selektivno primjenjuje zakon, posebno kada su pripadnici bošnjačkog naroda u pitanju, a posebno se je to osjetilo, kako je istakao dr. Dudić, za vrijeme predsjedničkog mandata Borisa Tadića.
Dudić je govorio i o nepravilnostima kada je u pitanju odnos prema Islamskoj zajednici u Srbiji, vakufskoj imovini kao i odnosu režima prema Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru.
Dudić je iskoristio priliku da na ovom skupu promovira „Deklaraciju Svjetskog bošnjačkog kongresa o zajedničkoj sigurnosti i globalnom građanstvu“.
Dudić se je osvrnuo na globalni problem muslimana, gdje im se pokušava pripisati terorizam uz vjersku odrednicu. Govoreći o Brejvikovom zločinu koji je, kako je sam kazao, inspirisan Karadžićem Dudić je kazao da jedan takav zločin u svijetu nije okarakterisan kršćanskim teroristom, što nije slučaj kada su muslimani u pitanju, gdje imamo bezbroj primjera kada bilo ko u svijetu uradi neki zločin deklarirajući se muslimanom, odmah u medijima bude optužen za islamski terorizam. Terorizam se ne može pripisivati islami niti musimanima, podvukao je dr. Dudić.

Na kraju obraćanja dr. Dudić se zahvalio poslanicima Evropskog parlamenta da su 11. jul proglasili „Danom sjećanja na genocid u Srebrenici“.

Potom je govorio dr. hfz. Almir Pramenković o učešću režima u Srbiji u osnivanju paravjerske tvorevine te dvojakim standardima kada su u pitanju Srpska pravoslavna crkva i Islamska zajednica.
Dvočlana delegacija Mešihata je iskoristila priliku da posjedi bošnjačku zajednicu u Liježu. U džematskim prostorijama upriličeno je druženje sa Bošnjacima ovog grada, gdje je dr. hfz. Almir Pramenković održao prigodno predavanje o nastupajućem mubarek mjesecu ramazanu i predvodio teravih namaz. U Liježu živi velika bošnjačka zajednica, a Bošnjačka kulturna zajednica u Belgiji je motorna snaga tog džemata na čelu sa gospodinom Nedžadom Ćemanom koji je bio i domaćin ovoj delegaciji.

(mesihat.org)

Leave a comment