Vijesti

Dodijeljeni indeksi brucošima Fakulteta za islamske studije

U četvrtak, 02.11.2023., u sali biblioteke Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru upriličena je svečanost povodom upisa na prvu godinu i dodjele indeksa brucošima fakulteta. Svečanost je otpočela učenjem Kur’ana od strane Muhameda Metjahića, studenta prve godine.

Moderator programa je bio prodekan msc Harun Eminagić koji je u svom uvodnom obraćanju poselamio prisutne studente i profesore, te izrazio brucošima dobrodošlicu na jedan od prestižnih islamskih fakulteta u regionu, istakavši, pritom, da su oni poput najljepših bisera, iz različitih krajeva, upravo najveći ukras ovog fakulteta. Mahsuz selam je uputio i specijalnim gostima: zamjeniku predsjednika Mešihata dr. Rešadu ef. Plojoviću, kao i svim glavnim imamima muftijstva sandžačkog koji su došli da podjele radost današnje svečane manifestacije.

Dekan dr. Enver Omerović se pridružio selamima i čestitkama, te studentima uputio poruku u kojoj je, između ostalog, kazao: Poštovani brucoši, prije svega hvala vam što ste odabrali da studirate na Fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru. Tokom života, puno puta imamo nove početke, a svaki novi početak može biti pomalo stresan i neizvjestan, a tako je sigurno i sa upisom na fakultet, jer početak studija nosi sa sobom puno upitnika i briga… Želim da vam obećam da ću ja kao dekan sa svojim timom profesora na Fis-u pokušati da vam olakšamo da kroz taj proces prolazite što stabilnije, kompetentnije i sigurnije. Ali želim da vas napomenem, da je to naš zajednički plan i misija, koji mi nećemo moći obaviti bez vas studenata. Zato, želim da vas pozovem da studiranju na Fis-u pristupite veoma aktivno i ozbiljno… Ono što želim posebno istaći jeste da studenti sa svojim profesorima i nastavnicima moraju biti saveznici u sticanju znanja, ili bolje rečeno moraju biti jedan tim na istoj strani… Na kraju, želim da vam mubareklišem početak studiranja na Fis-u, te da vam ovaj proces sticanja znanja i edukacije bude jedno divno kreativno putovanje tokom kojeg ćete uz sticanje potrebnih znanja i kompetencija postati zrele osobe koje će u budućnosti preuzeti emanet razvoja i edukacije našeg naroda na prostoru Sandžaka i šire.”

Ispred Mešihata obratio je se zamjenik predsjednika Mešihata, muftija dr. Rešad ef. Plojović ne krijući zadovoljstvo što je dio današnje svečanosti sa svim sandžačkim glavnim imamima, te nakon izražavanja srdačne dobrodošlice ovogodišnjim brucošima u svojoj poruci, također, istakao: “Budite ponosni što studirate na najstarijoj visokoobrazovnoj instituciji u Novom Pazaru, koja ima svoj dvodecenijski kontinuitet, a tajna Vašeg uspjeha upravo se krije u kur’anskim ajetima koje smo čuli na početku svečanosti iz prvih objavljenih ajeta sure ‘Alek gdje se zahtjeva permanentno učenje i izučavanje… Ovdje ste danas svi jednaki jer počinjete od istog nivoa i svi dosadašnji uspjesi su ostali za vam i ide vrijeme vašeg novog naučnog dokazivanja…”

Nakon upućenih poruka pristupilo se podjeli indeksa novim studentima kao i poklona od strane Fakulteta u vidu edukacijskog materijala koji su studentima uručili dekan, zamjenik predsjednika Mešihata, prisutni profesori i glavni imami. Na kraju svečanosti dovu za hairli početak studija brucošima proučio je hfz. dr. Haris Hadžić, profesor na Fakultetu za islamske studije.