Vijesti

Dani bošnjačke kulture – prvi dan

Kako očuvati islamsku kulturu, tradiciju i baštinu

 

U ponedeljak, 10. maja, Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru organizirao je manifestaciju Dani bošnjačke kulture u povodu Dana Fakulteta. Manifestacija je otvorena izložbom slika islamske umjetnosti i govorom dr. Fehima Huskovića. Dr. Husković je u svom izlaganju odabrao kritičko-racionalni aspekt jer smo svjedoci propagiranja nekih teorija koje imaju za cilj da unesu pometnju kad je u pitanju bošnjački čovjek, čovjek sa ovih prostora, čovjek koji preferira određenu kulturu, tako da se na jedan poseban način, način na koji se ne govori jezikom nauke, već je to neuki način govora o kulturi, pa smo imali vulgarističko shvatanje u smislu da nam neko kaže da nam je bitna ekonomija, izgradnja puteva, a da je kultura ustvari samo „prodavanje magle“.

Ono čime je ova manifestacija obilježena je tribina „Kako očuvati islamsku kulturu, tradiciju i baštinu. Ova tema je veoma bitna jer govori o identitetu jednog naroda, a govoriti o identitetu jednog naroga znači govoriti o njegovoj historijskoj pozadini, sadašnjosti i budućnosti, stoga je Fakultet za islamske studije dao svoj doprinos u očuvanju islamske tradicije ovim putem. Prisutnima se također obratio i dr. Rifat Redžović. Nakon toga naš uvaženi profesor dr. Džemil Bektović je govorio o značaju baštine jednog naroda, pa je između ostalog rekao da je na prošlogodišjnim Danima bošnjačke kulture konstantovana potreba za podizanjem svijesti o kulturnoj baštini Bošnjaka kao i pokretanje široke kamapanje za očuvanjem arhitektonskih i historijskih spomenika. „Na moju veliku radost Islamska zajednica i Fakultet za islamske studije su pokazali izuzetan sluh i visok nivo svijesti o kulturi i tradiciji izučavanjem islamske umjetnosti na Fakultetu za islamske studije“, rekao je dr. Bektović.

Mr. Sulejman Čeliković je glavni imam u Zenici, kao i profesor na Islamskom pedgoškom fakultetu, također u Zenici. On je ovom prilikom govorio o znanju i njegovoj vrijednosti, toj aktuelnoj temi u svakom vremenu. „Postoji pravo istinsko znanje, koje svaki insan, bio muškarac ili žena mora posjedovati. Sada vas pozivam da zajedno tražimo to znanje“, riječi su kojim je uvaženi profesor završio svoje izlaganje.

Manifestacija je završena izlaganjem dr. Hasana Džila, profesora filozofije na Islamskom teološkom fakultetu u Skoplju, a od ove godine i na Fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru.

Aida Rašljanin

 

Leave a comment