Vijesti

Zakorači u svijet znanja,stidiraj na Fis-u

Uči, čitaj, u ime Gospodara tvoga, koji stvara, stvara čovjeka od ugruška! Čitaj, plemenit je Gospodar tvoj, koji poučava peru, koji čovjeka poučava onome što ne zna.” (El-Alek, 1-5)

Prve kur’anske riječi objavljene posljednjem Božjem poslaniku Muhammedu, alejhi selam, odnosile su se na čitanje i razmišljanje, znanje i spoznaju,na sve one složene kognitivne procese koje obrazovanje u sebi involvira. Nabrojane mogućnosti odlike su kojima je čovjek uzdignut iznad svih ostalih stvorenja u univerzumu. Znati čitati ,prepoznavati znakove iz prirode, dokučiti svojim čulima i razumom, ali i srcem, da je sve oko nas, kao i nas same, stvorio Allah, dž.š., može se samo pomoću adekvatnog znanja. Čovjek može slijepo vjerovati i bez znanja, ali samo istinskim znanjem čovjek dokučuje pravi smisao vjerovanja a time i pravi smisao ovozemaljskog, prolaznog, postojanja.
“On daruje znanje onome kome On hoće, a onaj kome je znanje darovano – darovan je blagom neizmjernim. A shvatiti mogu samo oni koji su razumom obdareni.” (El-Beqare, 269)
Obrazovanje je osnovni stub svakog čovjeka.Obrazovanje kao vodič kroz dalji zivot, bolje napredovanje, bolju funkcionalnost. Koliko znamo – toliko nas poštuju. Koliko smo korisni društvu toliko vrijedimo. Borba za obrazovanje prisutna je od davnina. Muslimani su osnovali i bili pioniri u svim  svjetovnim naukama i izgradili postulate zdravog, moralnog i socijalnog društva. U prilog  tome koliko su muslimani njegovali nauku govori i činjenica da je halifa u Bagdadu plaćao suhim zlatom onome ko napiše knjigu, a pisac  bi dobijao zlata onoliko koliko bi knjiga težila. Da bi nekoliko stoljeća kasnije moderni svijet bacio prašinu na zlatno.
Dokaz da su naše vodje pokazale svijest i odgovornost prema obrazovanju jeste i samo osnivanje Islamske akademije 2001.godine koja 2006. prerasta u Fakultet za islamske studije koji se nalazi na najskupljem m2 u regionu, čime se ističe vrijednost nauke.
 Materijalna elitnost se postiže sa tri stvari: Vlasništvo na Trgu,vlasništvo na obali rijeke i vlasništvo u blizini parka. Džamija uz sami Park čija se minara uzdiže visoko u nebo. Uz  obalu rijeke  Ženska medresa kao srednja škola koja nam pruža elemntarno znanje o Islamu koje upotpunjavamo i dodatno proširujemo na Islamskom fakultetu.
Svjesni smo činjenice da žena dugo nije imala pravo na obrazovanje, nije imala pravo na osposobljavanje svog intelekta. Bila je potlačena i oduzimalo joj se pravo na bolje sutra. Morala je biti neobrazovana majka. Majka koja se nije znala potpisati, koja nije mogla svom djetetu pročitati priču pred spavanje. Majka koja nije mogla svoje dijete učti da piše. Naravno, to je nije pokolebalo da bude majka koja ce iznjedriti generaciju vrijednu spomena.
Oduzimanjem ženi prava na obrazovanje, oduzimalo se pravo društvu, jer žena odgaja cijeli ummet. To vrijeme je nestalo. Taj oblak sivila nestao je sa prostora Sandžaka.
Allahovom voljom i velikim zalaganjem vjerskih poglavara dato nam je pravo da budemo obrazovane majke. Dato nam je pravo da nam se mahrama vijori u mladalačkim danima, u danima gdje vlada nemoral, i u danima gdje je djevojka izgubila svoju vrijednost. Dato nam je pravo na islamsko-srednjoškolsko obrazovanje, sve do Fakulteta za islamske studije gdje ponosno i sa sigurnošću širimo misiju Islama, a djevojka nakon završetka islamskih studija biva obrazovana majka. Otvaranjem Fakulteta za islamske studije bila je radost svake majke koja je morala svoje dijete poslati na Istok ili Zapad na dalje školovanje. Koliko je majčinih suza bilo proliveno i koliko uzdisaja je prouzrokovao svaki odlazak iz njenog jata.
Borila se sa svojim strahovima, brigama i suzama. Jedan dio njene duše  ponosio se time da ima obrazovanog sina, da uci o svojoj vjeri onda kada se nije imalo mjesta za vjeru, dok je u njenom drugom dijelu odjekivala bol, tuga i nemir. Odjekivale su  neprespavane noci. Odjekivali su uzdasi.
Sada nam je obrazovanje tu, na pragu naših kuca, na krilima naših majki.Obrazovanje koje nudi prosperitet, obrazovanje koje predstavlja temelje na ovom svijetu a nagradu na Drugom.
Obrazovanje koje nas vodi Njemu Uzvišenom. Nemojmo propustiti bogatstvo koje nam se nesebično daje. Zakorači u svijet znanja,stidiraj na Fis-u.
Ajkuna Zeković

Leave a comment