Vijesti

Tribina: Hidžra u današnjem vremenu

Studenti Fakulteta za islamske studije su u srijedu 8. decembra 2010. (2. muharrema 1432. h.g.) u Velikoj sali Mešihata održali tribinu na temu „Hidžra u današnjem vremenu“.

Obzirom da se duša hrani učenjem Kur'ana Časnog, tako je i program započet plemenitim kur'anskim ajetima koje je pročio student IV godine Selmo Dreković.

Predavanje o Hidžri, koje je za ovu priliku pripremio student IV godine Tarik Abdulhalik, ispunilo je duše prisutnih koji se sjetiše ovog velikog događaja koji se dogodio prije više od 1400 godina.

Doista je taj događaj veliki kada se pamti i obilježava punih 1400 godina!

Tarik je u svom izlaganju govorio o Hidžri današnjih muslimana. U arapskom jeziku ova riječ predstavlja prelazak Allahovog Poslanika s.a.w.s. iz Mekke u Medinu od kada muslimani počinju računati vrijeme. Ovo hidžra predstavlja u povijesti islama. Međutim, sama ta riječ u arapskom jeziku označava iseljenje, napuštanje nečega.

Predavač je govorio da i današnji muslimani moraju hitno učiniti hidžru, ali hidžru iz stanja neznanja u stanje traženja nauke. Iz stanja lošeg u stanje boljeg.

Također je govorio o hidžri iz stanja pesimizma u stanje optimizma, gdje je kao stimulans naveo kur'anski ajet: „I ne tugujte i ne žalostite se, vi ćete sigurno pobijediti, ako budete vjernici!“ (Ali Imran)

Poslanik a.s. je jednom prilikom rekao da je hidžra ostavljanje svega što je loše.

A Omer r.a. je rekao: „Hidžra je ta koja je odvojila istinu od neistine.“

Iz svega ovoga vidimo da Hidžra nije samo još jedan u nizu historijskih događaja, već da je to nešto što važi i važit će za svako vrijeme.

Nakon predavanja prisutni su bili u prilici slušati izvođenje ilahija studentica Adele Biševac (IV) i Selme Mekić (II), kao i recitaciju Remke Džemić, studentice IV godine.

Program je završen dovom Svevišnjem Gospodaru koju je proučio predavač Tarik Abdulhalik, nakon čega su se prisutni počastili posluženjem koje su također pripremili studenti Fakulteta za islamske studije.

Ovi vrijedni studenti su samo još jednom pokazali da su neumorni na putu sticanja znanja, kao i prenošenja istog drugima.

Ovi vrijedni studenti su još jednom pokazali da su dostojni emaneta Allahove vjere.

Ovi vrijedni studenti žele samo dobro i rade za dobro čitavog ummeta.

Ovi vrijedni studenti su pripremili još mnogo štošta zanimljivo što ćete uskoro, ako Bog da, vidjeti…

Molimo Allaha da nagradi sve one koji rade iskreno, u Njegovo ime!


Aida Rašljanin

Leave a comment