Vijesti

Svjetska konferencija na FIS-u

Internacionalni centar za edukaciju i strategiju razvoja porodice, ICEFS sa sjedištem u Londonu u saradnji s Fakultetom za islamske studije u Novom Pazaru organizira drugu međunarodnu konferenciju na temu „Sistem vrijednosti i njegov utjecaj na razvoj dijaloga i promociju topološkog vođenja i porodične medijacije“. Događaj bitan ne samo za Grad Novi Pazar, već Sandžak, Srbiju, regiju i svijet bit će održan ponedjeljak i utorak, 8. i 9. april u Novom Pazaru.

Svjetski događaj u ponedjeljak i utorak na Fakultetu za Islamske studije u Novom Pazaru gdje je učešće u radu konferencije najavilo više od stotinu istaknutih naučnih radnika iz sedamnaest različitih zemalja svijeta, arapskog poluotoka i zapadne Evrope. Dijalog je u današnjem svijetu posebno bitan u vremenu kada se učešće onemogućava onom drugom i kada ga pojedine strane pokušavaju svesti na nulu, kažu ispred Internacionalnog centra za edukaciju i strategiju razvoja porodice ICEFS sa sjedištem u Londonu. Posebno je, ističu, zadovoljstvo biti u Sandžaku koji je uvijek na braniku osnovnih vrijednosti.

-Velika nam je čast i raduje nas da smo ovdje među vama, među našom porodicom, stanovnicima Sandžaka koji su uvijek branili svoju vjeru, vatan, domovinu, prava. Tema ovog Kongresa je jako bitna a tiče se vrijednosti koje su pod znakom pitanja u današnjem svijetu pogotovo što reguliše vrijednosti u socijalnom, ekonomskom i ostalim područjima ljudskog života.Želim izraziti veliku zahvalnost ovom Fakultetu, prije svega njegovom dekanu prof.dr. Enveru Giciću, prodekanu prof.dr. Admiru Muratoviću, svim uposlenicima u administraciji, profesorima, predsjedniku Mešihata muftiji dr. Mevludu ef. Dudiću, kao i radnicima sandžak TV koji su prisutni ovdje s nama, kaže dr. Lahkim Mostafa predsjednik Upravnog odbora ICEFS-a.

Ovo je, prema riječima prodekana FIS-a veliko priznanje za Fakultet, Grad Novi Pazar i Sandžak, kao i za državu Srbiju.

-Zahvaljujem se prof. Mustafi na divnim riječima i činjenici da je ovo veoma važan događaj na veoma važnu temu. Bez obzira što se radi o Konferenciji na naučnu temu, bez obzira što je FIS u poziciji da ima tu čast i privilegiju da ugosti ovaj veliki broj ljudi, ovo je uspjeh Islamske zajednice, ovo je uspjeh svih muslimana koji žive na ovom prostoru, svih ljudi koji žive na ovom prostoru i uspjeh jedne borbe koja jeste bila duga ali koja rezultira činjenicom da FIS i IZ budu prihvatljiv partner za ovako važne projekte, ističe prof.dr. Admir Muratović prodekan FISa

Želja je poslati jednu novu sliku o čitavom ovom prostoru, a vrata Fakulteta za Islamske studije za sve zainteresirane bit će otvorena tokom dvodnevne konferencije 8. i 9. ovog mjeseca.

Leave a comment