Vijesti

Svečanom dodjelom diploma FIS obilježio 21 godinu postojanja

Na Fakultetu za islamske studije, 18.05.2022. godine, svečanom akademijom dodjele diploma svršenicima osnovnih, master i doktorskih studija obilježena je 21. godišnjica postojanja prve visokoškolske ustanove u Sandžaku.
Na početku, odlomak iz Kur’ana proučio je direktor Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu hfz. dr. Mensur ef. Malkić.
Prisutnima se obratio dekan FIS-a dr. Enver ef. Gicić, koji je naglasio da su studenti FIS-a elita našeg društva.
Nakon dodjele diploma, obraćanje je imao predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić. Učenjem Fatihe prisutni su se sjetili rahmetli akademika muftije Muamera Zukorlića.
“Neko nešto gradi, a ne zna hoće li dočekati kušati plodove tog rada. Neko sadi drveće, a nikada se u hladu tog drveća odmoriti neće. Zato, molim Allaha da naš velikan bude u hladu Aršu-r-Rahmana. Tada kada smo sve ovo gradili nismo znali hoćemo li kušati sve te plodove. Ali sada jasno znam – buduće generacije hoće. A to je uspjeh sviju nas na obadva svijeta”, kazao je muftija Dudić.
Također je rekao: “Najbolji svršenici srednjih škola, a posebno Medrese, trebaju da studiraju ovdje, jer je ovo teren koji će ih spremiti za velike životne izazove. Čitava zajednica treba biti ponosna na ovaj Fakultet, jer je on osnova visokoškolskog obrazovanja u Sandžaku. I neka znaju oni koji bi ovih dana da nas čejreče – onako kako smo sve ovo izgradili, tako ćemo, znajte, sve to čuvati.”
Dovu je na kraju proučio muftija sandžački hfz. Abdurrahman ef. Kujević.