Vijesti

Studentice Fakulteta za islamske studije organizirale “Bajramsko sijelo za žene”

Studentice Fakulteta za Islamske studije su trećeg dana Bajrama u amfiteatru FIS-a organizirale Bajramsko sijelo za žene.

Sijelo je počelo učenjem odlomka iz Kur’ana Časnog kojeg je proučila učenica Medrese “Gazi Isa-beg” hfz. Aiša Mekić nakon čega je studentica FIS-a Esma Zahović prisutne podsjetila na koji način se kod nas Bajram obilježava, koje su to odlike bajrama, tradicije i običaji kao i to na koji se način Bajram obilježava širom svijeta.

Program je obogaćen ilahijama i kasidama, skečevima, sevdalinkama i mnogim drugim zanimljivostima.

O statusu žene u islamu prisutnima su govorile studentice Fakulteta za islamske studije Sajma Kurbašević, Anida Mavrić i Aiša Halilović.

U ime domaćina prisutnima se obratila prof. dr. Misala Pramenković koja je istakla da je nakon svega što su studentice kazale teško naći nešto što bi se trebalo dodati.

“One danas ponajviše promovišu FIS ali su oni djeca Reude, Medrese “Gazi Isa-beg”, Škole Kur'ana Časnog, FIS-a kao i Internacionalnog Univerziteta i one su djeca Islamske zajednice. Budući da je predviđeno da ja kažem nešto po pitanju uspješne žene, željela bih reći da se to pitanje različito pojmi kod ljudi, ti parametri jesu sistem moralnih vrijednosti, svetonazor i td. Mi u našoj vjeri imamo upute i propise koje regulišu sve segmente života i samim tim nama nije teško da prepoznamo kako biti uspješna žena. Ono što mi imamo jesu uspjeh na dunjaluku i ahiretu to je ono što drugi nemaju i za šta smo mi bogatiji od ostalih. Ako bi me neko pitao da kroz jednu rečenicu kažem koja je to žena uspješna, ja bih rekla da je to žena koja živi svoj život u skladu sa uputama koje joj je dao njen Stvoritelj kroz objavu preko Poslanika s.a.w.s.. Ono što nam je jako važno u tom djelovanju i nastojanju da uspješno misiju privedemo kraju jeste držati se određenih principa a nama naša vjera daje principe po kojima žene mogu biti uspješne i po kojima ne mogu pogriješiti. Važan princip za cijelo čovječanstvo jeste pozivati na dobro i odvraćati od zla, da su musliman i muslimanka gdje god da se nađu faktor stabilnosti. Kada se spomene termin uspješna žena misli se odmah na posao, karijeru itd., međutim najuspješnija žena je majka koja ima najbitniju ulogu. Veoma je važno da se zena kao majka ponosi svojom vjerom a mi Bošnjakinje i svojom tradicijom.” – kazala je prof. dr. Misala Pramenković.

Na kraju su studentice FIS-a prisutnima uručile poklone.

  

SANA – Adaleta Sejdović-Hamzić

Leave a comment