Vijesti

Slika o muslimanima u Srbiji poslata Islamskom svijetu

Svjetska satelitska tv stanica Watan pozvala je prof.dr. Hajrudina Balića, profesora na Fakultetu za Islamske studije u Novom Pazaru da u posebnoj emisiji o muslimanima širom svijeta predstavi muslimane u Srbiji. Urednik i voditelj emisije je poznata televizijska zvijezda u arapskom svijetu, glumac Vedždi Arabi. U dvije specijalne emisije profesor Balić je govorio o historijatu islama na Balkanu, primanju islama, životu u sastavu Osmanlijskog carstva, događajima nakon povlačenja Turske sa ovih prostora i perioda koji je uslijedio.

Balić je govorio o osobenostima Bošnjaka, njihovoj kulturi i običajima. Emisija je emitovana tokom ramazana i bilo je zanimljivo predstaviti život muslimana u Srbiji tokom Ramazana što je na domaćina i voditelja ostavilo poseban utisak.

Dr. Hajrudin Balić je na ovaj način poslao sliku o svom narodu i pozvao muslimane širom svijeta posebno Arape da posjete Srbiju i upoznaju se sa muslimanskim narodom u Sandžaku. Balić je podsjetio na značaj Bošnjaka i Albanaca kao autentičnih evropskih naroda koji mogu predstavljati islam u Evropi i biti spona ovdašnjih naroda i država sa islamskim svijetom. Emisije su emitovane u više navrata.
FIS

https://www.youtube.com/watch?v=Tb9l1ULvgrU&list=PLz4l03D5jChVedxh3DUHsDMC_wojoACMt

Leave a comment