Vijesti

SAOPŠTENJE

Naučno nastavničko vijeće Fakulteta za Islamske studije u Novom Pazaru razmatralo je vijest o objavljivanju lika Glavnog muftije Muamer-ef. Zukorlića u fotomontaži s uniformom svećenika hrišćanske crkve u listu Blic, dana 19. 6. 2010. godine.

Objavljivanje lika Muftije u ovakvom obliku ne samo da predstavlja presedan, kršenje novinarskih normi i kodeksa, govor mržnje već i neprimjerenu, ali jasnu i nedvosmislenu, poruku Islamskoj zajednici i muslimanima u Srbiji.

Muslimani Bošnjaci u Srbiji pripadaju narodu koji je žrtva najvećeg genocida u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, genocida čiji ideolozi su imali za cilj da pokrste, protjeraju ili pobiju muslimane s ovih prostora. Umjesto da se, nakon toga, a i u cilju boljeg suživota i prevazilaženju antagonizama i liječenju posljedica rata, pažljivije postupa s pripadnicima ovog naroda, da se poštuje njihova bol i privedu pravdi oni koji su taj genocid planirali i izvršili, muslimanima Bošnjacima se šalju poruke koje idu u prilog nastavku procesa koji je sproveden u Srebrenici. Poruka je jasna: „Ako ne budete onakvi kakve vas mi zamišljamo, da oblačite odjeću kakvu mi želimo, da se zovete kako mi kažemo, da vam je duhovni centar gdje ga mi odredimo – onda ćemo s vama postupati kako mi umijemo.“

Imajući ovo u vidu, članovi Naučno nastavničkog vijeća Fakulteta za islamske studije izražavaju zabrinutost, čudenje i najoštriju osudu načina na koji je list Blic tretirao vjerskog poglavara muslimana u Srbiji. U cilju prevazilaženja posljedica ovog gnusnog čina, tražimo od državnih organa da se odgovorni privedu pravdi i pokuša nadoknadi nanijeta šteta.

Dekan

Doc. dr. hfz. Almir-ef. Pramenković

 

Leave a comment