Vijesti

“Religija i savremeni tokovi”, Seminar za mlade teologe Srbije

„Religija i savremeni tokovi“ bila je tema ovog ciklusa, prvog od tri seminara za mlade teologe Srbije, koji se po drugi put održavaju u Subotici, u periodu od 12. do 14. decembra 2008. godine u organizaciji Konrad Adenauer organizacije. Već tradicionalno učesnici seminara su studenti teoloških fakulteta u Srbiji i to: Fakulteta za islamske studije iz Novog Pazara, Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta iz Beograda i Katoličkog katehetskog instituta iz Subotice i Novog Sada. 

Koncept seminara je zamišljen da, u ciklusu od tri seminara na postavljenu temu, predstavnici spomenutih fakulteta predstave islam, pravoslavlje i katoličanstvo. Ovog puta su predavači bili iz pravoslavlja. 
Prvog dana seminara, u subotu, predavač je bio prof. dr. Radovan Bigović, profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta. On je govorio na temu „Pravoslavlje i ljudska prava“. Drugi predavač je bio đakon mr. Oliver Subotić, upravnik Centra za proučavanje i upotrebu savremenih tehnologija Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke. Tema njegovog izlaganja je bila „Pravoslavlje i globalizacija“. 
Drugog dana seminara, u nedjelju, po programu je bilo, po izboru, prisustvovati liturgiji u pravoslavnoj crkvi ili misi u katoličkoj crkvi. Studenti učesnici sa Fakulteta za islamske studije su iskoristili priliku da posjete novosagrađenu džamiju u Subotici. Na kraju, svim učesnicima gostoprimstvo, u svojoj rezidenciji, ukazao je prorektor Katoličkog katehetskog instituta monsinjor dr. Andrija Kopilović. 
Treba istaći da su ovakvi susreti jedinstvena prilika i veoma dragocjeno iskustvo za studente našeg Fakulteta da se međusobno upoznaju sa kolegama drugih konfesija, što je, svakako, i organizator više puta isticao kao cilj seminara. Također, ovaj seminar, kao naučni skup, koristan je studentima da, neposredno slušajući predstavnike drugih konfesija, prošire svoja naučna saznanja iz oblasti komparativnih religija. 

Leave a comment