Vijesti

Profesorica Siham Mewid uzela učešće na panelu u Danskoj

Učešće profesorice  Siham Mevid sa Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru na devetom panelu koju organizira Skandinavski forum iz Danske na temu:

Budućnost društvenih odnosa i međusobne suradnje među ljudima – Covid19.

Profesorica Siham je govorila na temu: Društveni odnosi i duhovne – psihološke komponete.  Osvrnula se na stanje u vezi pandemije korona virusa u Srbiji, problemima sa kojima se Država suočava kao i načinom na koji se reagovalo posebno u Sandžaku. Fokus njenog izlaganja bio je na psihološke refleksije krize na obične ljude. Govorila je i o stanju u kome se tokom krize našlo muslimansko stanovništvo u Srbiji, posebno u Sandžaku ukazujući na probleme sa kojima se običan čovjek susreće.

Pored velikih frusracija, prije svega zdrastvenih, ukazala je i na ekonomske, socijalne, ali i na psihološke probleme običnog čovjeka. Organizatore je zanimalo kako su se muslimani u Srbiji organizirali za vrijeme mjeseca Ramazana na šta je profesorica odgovorila da su mjere koje je uveo krizni štab Mešihata dale dobre rezultate u sprečavanju širenja pandemije u muslimanskim sredinama, ali da su vjernici osjećali žal za obavljanjem namaza u džamijama. Olakšanje je došlo slabljenjem širenja epidemije i postepenim povratkom u uobičajeni tok življenja. Profesorica Siham je ukazala i na neke pozitivne dimenzije krize, a to u pogledu reduciranja našeg odnosa prema porodici, zajednici a i samima sobom. Pandemija je bila prilika da brzi način življena na koji smo navikli zamenimo novim koji znači povratak domu, porodici i sebi lično iz čega se može izvući pozitivna poruka.

Učešće  profesorice Siham Mevid na ovom međunarodom panelu doprinosi promociji Fakulteta za Islamske studije, ali i šalje sliku o stanju u kome žive muslimani u Srbiji.