Vijesti

Profesori Fakulteta za islamske studije uzeli učešće na međunarodnoj konferenciji o ekstremizmu

U organizaciji Medžlisa Islamske zajednice Prijepolje organizirana je međureligijska naučna konferencija na temu „Uloga vjerskih zajednica u prevenciji nasilja i ekstremnih oblika ponašanja“.

Konferenciju je otvorio predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji dr. Mevlud ef. Dudić istakavši da je od izuzetnog značaja što se ova konferencija održava u Prijepolju.

„Prijepolje jeste grad u svakom pogledu civilizacijski, kulturološki i sve ono što čine njegovi stanovnici. Želim da čestitam organizatorima na hrabrosti da organiziraju ovu konferenciju sa vrlo značajnom temom. Smatram da je od izuzetnog značaja te da je Prijepolje zaslužilo da bude domaćin ove značajne konferencije.“

Jedni od izlagača bili su i prodekan FIS-a dr. Admir Muratović, profesor dr. Hajrudin Balić, profesorica dr. Amela Muratović i prof. hfz Haris  Hadžić.

Glavni imam Medžlisa IZ-e Prijepolje Aref ef. Duraković zahvalio se prisutnima na učešću i istakao razloge održavanja ove konferencije.

„Organizacija današnje međunarodne konferencije od stane Medžlisa IZ-e Prijepolje ima za cilj upotrebu svih znanstvenih instrumenata u borbi protiv nasilja, nepravde, ekstremizma i drugih devijantnih pojava koje se javljaju u društvu jer upravo znanje je najbolje sredstvo, najbolji instrument i najjače svjetlo borbe protiv neznanja koji je jedan od osnovnih izvora nepravde, nasilja i devijantnih pojava koje se javljaju u društvu“

Pored velikog broja izlagača iz Srbije, ućešće na ovoj konferenciji uzeli su i izlagači iz Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Naučnu konferenciju na temu „Uloga vjerskih zajednica u prevenciji nasilja i ekstremnih oblika ponašanja“ organizirao je Medžlis Islamske zajednice Prijepolje u saradnji sa Centrom za zaštitu ljudskih prava i toleranciju Polimlje iz Prijepolja uz finansijsku podršku opštine Prijepolje.

 

 

    

Leave a comment