Vijesti

PORIJEKLO KLANJA KURBANA (Ilhan Suvodolac, student)

Odnos roditelja prema djeci, odnos djece prema roditeljima

Piše: Suvodolac Ilhan

Sva slava i zahvala pripadaju Uzvišenom Allahu, Gospodaru nebesa i zemlje, Vladaru svih ljudi, Milostivom Samilosnom. Svjedočim da nema drugog boga osim Allaha Jednog Jedinog. Salavat i selam neka su na predvodnika i pečata svih vjerovjesnika, Allahovog miljenika Muhammeda, sallalahu alejhi ve sellem, na njegovoj porodici  plemenitim ashabima. Allahu se zahvaljujemo što nam je podario da dočekamo još jedan Kurban-bajram. Njega Uzvišenog molimo da nam ukabuli ibadete klanja kurbana. Njega Uzvišenog molimo da hadžijama ukabuli Hadždž i podari im da se vrate sa Hadždža oproštenih grijeha.

Klanje kurbana, draga braćo, vuče korijen još iz vremena Ibrahima alejhi sellam. Naime, Ibrahim alejhi sellam je bio oženjen sa Sarom, međutim ona dugo vremena nije mogla ostati trudna, te kako Ibrahim alejhi sellam ne bi ostao bez potomstva, ona mu je poklonila robinju Hadžeru, sa kojom Ibrahim alejhi sellam dobija sina Ismaila. Međutim, nedugo nakon rođenja Ismaila, Ibrahim alejhi sellam je morao da njega i njegovu majku iseli iz tog mjesta. Oni su se uputili prema današnjoj Mekki; tamo su i odsjeli. Ibrahim alejhi sellam je tamo ostavio malog Ismaila i njegovu majku Hadžeru.

Oni koji su odvojeni od svog evlada znaju kakav je to osjećaj, pogotovo ako su dugo vremena čekali da dobiju svoje prvo dijete. Svako bi suznih očiju i sa puno tuge u današnjem vremenu to učinio. Neki bi se pobunili protiv te odluke, ma po koju cijenu. Ibrahim alejhi sellam ostavlja Ismaila i njegovu majku; vraća se nazad u Mesopotamiju. Ismail polahko postaje dječak, lijepog izgleda i dobrog ahlaka. Ibrahim alejhi sellam ga je par puta posjećivao u Mekki, ne bi li jedne prilike usnio san kako treba da prinese Ismaila kao žrtvu svome Gospodaru.

Subhanallah, kakvo je ovo iskušenje, mnogi bi se tu zapitali. Mnogi bi rekli kako svoje dijete da prinesem kao kurban? To dijete je dio duše moje, rekli bi mnogi.

Ibrahim alejhi sellam je znao da to mora učiniti jer je to naredba Gospodara svih svjetova, Gospodara svega što postoji. On je odlučio da prije negoli to učini, obavi razgovor sa svojim sinom Ismailom i da ga obavijesti o tome šta treba učiniti.

Sada dragi čitaoci zamislite oca koji mora prinijeti svoje dijete kao kurban, samo Allah Uzvišeni zna kakav je osjećaj tada kod Ibrahima alejhi sellam bio…

 

 

Ibrahim alejhi sellam dobija ohrabrenje kada čuje govor svoga sinčića.

فَبَشَّرْنَاهُ بِغُلَامٍ حَلِيمٍ

i Mi smo ga obradovali dječakom blage naravi.

فَلَمَّا بَلَغَ مَعَهُ السَّعْيَ قَالَ يَا بُنَيَّ إِنِّي أَرَىٰ فِي الْمَنَامِ أَنِّي أَذْبَحُكَ فَانْظُرْ مَاذَا تَرَىٰ ۚ قَالَ يَا أَبَتِ افْعَلْ مَا تُؤْمَرُ ۖ سَتَجِدُنِي إِنْ شَاءَ اللَّهُ مِنَ الصَّابِرِينَ

I kad on odraste toliko da mu poče u poslu pomagati, Ibrahim reče: ‘O sinko moj, u snu sam vidio da te trebam zaklati, pa šta ti misliš?’ – ‘O oče moj’ – reče – ‘onako kako ti se naređuje, postupi; vidjet ćeš, ako Bog da, da ću sve izdržati.’

(Es-Saffat, 101 – 102)

Ohrabren odlukom svog sina, Ismaila pejgambera. On odlučuje da naredbu koju je dobio izvrši. Uzeo je svoga sina i krenuli su prema jednom mjestu. Kada su  stigli, Ibrahim alejhi sellam položi svoga sina, čelom prema zemlji i uze nož da izvrši nnaređenje. U tom trenutku stiže Objava koja mu razgali srce i izmami na licu suze radosnice.

Uzvišeni Allah nas o tom događaju obavještava u Kur’anu časnome:

فَلَمَّا أَسْلَمَا وَتَلَّهُ لِلْجَبِينِ

I njih dvojica poslušaše, i kad ga on čelom prema zemlji položi,

وَنَادَيْنَاهُ أَنْ يَا إِبْرَاهِيمُ

Mi ga zovnusmo: ‘O Ibrahime,

قَدْ صَدَّقْتَ الرُّؤْيَا ۚ إِنَّا كَذَٰلِكَ نَجْزِي الْمُحْسِنِينَ

ti si se Objavi u snu odazvao; – a Mi ovako nagrađujemo one koji dobra djela čine

إِنَّ هَٰذَا لَهُوَ الْبَلَاءُ الْمُبِينُ

to je, zaista, bilo pravo iskušenje!’

وَفَدَيْنَاهُ بِذِبْحٍ عَظِيمٍ

i kurbanom velikim ga iskupismo

(Es-Saffat, 103 – 107)

Kroz kazivanje o predhodnom događaju, ukratko sam nešto kazao o povezanosti roditelja i djece.

Doista, posebna je ljubav roditelja i djece. Neki ljudi bi sve što imaju dali samo da mogu imati svoj evlad, a neke je Uzvišeni Allah počastio evladom. Moramo biti zahvalni na tome.

Dragi roditelji, vratimo se malo u prošlost, sjetite se samo onih trenutaka kada je vaše dijete trebalo počinjati da hoda, pa ste brinuli da ne padne, da se ne povrijedi. Sjetite se onih trenutaka kada bi bilo bolesno, po cijelu noć vi ne biste oka sklopili, jer ste brinuli. A zamislite da neko od vas traži da svoje dijete prineste kao žrtvu. Uzvišeni Allah je poslao kurban kao iskup za Ismaila alejhi sellam. Od tada nama je naređeno da koljemo kurban, da prinosimo žrtvu Uzvišenom Stvoritelju, da se zahvaljujemo Uzvišenom Allahu.

Mnogi će upitati kakva je obaveza djece prema roditeljima? Da li su dužna slušati ih?

Kaže Uzvišeni Allah u Kur'anu časome:

وَقَضَىٰ رَبُّكَ أَلَّا تَعْبُدُوا إِلَّا إِيَّاهُ وَبِالْوَالِدَيْنِ إِحْسَانًا ۚ إِمَّا يَبْلُغَنَّ عِنْدَكَ الْكِبَرَ أَحَدُهُمَا أَوْ كِلَاهُمَا فَلَا تَقُلْ لَهُمَا أُفٍّ وَلَا تَنْهَرْهُمَا وَقُلْ لَهُمَا قَوْلًا كَرِيمًا

Gospodar tvoj zapovijeda da se samo Njemu klanjate i da roditeljima dobročinstvo činite. Kad jedno od njih dvoje, ili oboje, kod tebe starost dožive, ne reci im ni: ‘Uh!’ – i ne podvikni na njih, i obraćaj im se riječima poštovanja punim.

(El-Isra, 23.)

Uzvišeni Allah nam naređuje u Kur'anu časnome, da se prema svojim roditeljima lijepo ophodimo. Iz primjera Ibrahima alejhi sellam i njegovog sina, vidimo kako se je njegov sin (Ismail alejhi sellam) lijepo ophodio prema svome babi, kako je samo poslušan bio.

Nama je emanet da se brinemo o našim roditeljima dok su živi i da im poslušni budemo. Iako se desi možda nekada da nismo zadovoljni onim što imamo, znajte da su nam oni dali sve što su mogli da nam daju.

Mi im se pored toga što smo im poslušni moramo odužiti i namazom i dovom koju svi znamo i koju svi na posljednjem sjedenju učimo.

ربنا غفر لي ولوالدي

Gospodaru, oprosti meni i mojim roditeljima

 

I tako ćemo se uvijek sjećati naših roditelja, bilo da su oni živi i da su među nama. Ili bilo da su se oni vratili Uzvišenom Allahu.

 

 

Molim Uzvišenog Allaha da nam ukabuli ibadete klanja kurbana, molim Uzvišenog da nam podari da dočekamo još mnogo Bajrama sa svojim najmilijim, a Njega Uzvišenog molim da se smiluje članovima naših porodica koji su preselili na Ahiret. Amin.

 

Kurban-bajram Šerif mubarek olsun