Vijesti

Organizirana tribina “Ličnost žene muslimanke kroz historiju Sandžaka”

U amfitestru Fakulteta za Islamske studije, Vijeće studenata Fakulteta za Islamske studije organizirali su tribinu na temu „Ličnost žene muslimanke kroz historiju Sanžaka”

Izlagači su bili studenti Džemila Dudić, Jasmin Hajrović i Aiša Halilović, a prisutnima se obratila i prof. dr. Misala Pramenković, dok je tribinom moderirao student Mehmed Gicić.

Prof. dr. Misala Pramenković istakla da su žene muslimanke u odnosu na prethodni period aktivnije u društvu.

“Mi smo večeras od strane studenata Fakulteta za Islamske studije imali priliku na neki način doživjeti svojevrsnu retrospektivu života žene muslimanke kroz historiju, odnosno njezin historijski hod prostorom Sandžaka.”

Izlagači naglasili da je cilj prisjećanje i podsjećanje kroz šta su prolazile žene muslimanke.

“Večerašnja tribina bila je u organizaciji Vijeća studenata Fakulteta za Islamske studije. Svakako da je ovo tribina koja je bila na neki način posebna, ona predstavlja samo jednu od tribina u nizu studenata FIS-a. Kao što i sam naziv kaze “Ličnost žene muslimanke kroz historiju Sandžaka” svakako možemo vidjeti da je to nešto veoma široko i cilj nam je bio da podsjetimo i da se prisjetimo kroz šta su sve to prolazile žene muslimanke.” istakla studentica Džemila Dudić

“Moj dio večeras je bio da spojim historijski dio žene muslimanke sa savremenom ličnošću žene muslimanke, da izvučemo pouke i poruke a sa druge strane da shvatimo gdje se to griješilo. Isto tako da vidimo šta nam fali danas a imali smo nekad, šta je falilo nekad a imamo sad i da objedinimo te stvari.” istakao student Jasmin Hajrovic

Prisutni su pored izlaganja učesnika imali prilike uživati i u izvedbama ilahija studenta FIS-a Seida Halilovića.

SANA – Adaleta Sejdović-Hamzić / FOTO – SANA

Leave a comment