Vijesti

Održana promocija knjige “Drevna Bosna” autora akademika Muamera Zukorlića

U Kongresnoj sali Fakulteta za islamske studije održana promocija knjige “Drevna Bosna” autora akademika muftije Muamera Zukorlića. Veliki broj prisutnih i njihova zainteresiranost očitovala važnost i vrijednost ovog kapitalnog djela.

Prisutnima se na početku obratio dr. Jahja Fehratović koji je kazao da je Zukorlić detaljno objasnio porijeklo, kulturu i civilizaciju Bošnjaka, te izrazio zadovoljstvo što je bio dio izrade ovog djela.

Dr. Refik Šećibović kazao da je ova knjiga djelo svih Bošnjaka koje bi kaže, svaka kuća trebala imati, naročito majke, jer su one koje podižu buduće generacije.

Akademik Fatmir Baći istakao da “Drevna Bosna” u njegovim očima i pogledima ne predstavlja tek neku knjigu, vec”liber” u njenom izvornom značenju.

Uvaženi akademik Muhamed Filipović izrazio zadovoljstvo jer je u Novom Pazaru povodom promocije autora Zukorlića. On ističe da je”Drevna Bosna” potrebna svima iz koje se kako kaže, mnogo može naučiti. Akademik Filipović ukazao na povijesne nepravilnosti po pitanju priznavanja bošnjačkoga naroda kroz npr. nedopustanje istraživanja osmanskoga perioda. Osvrnuo se i na historijske činjenice poput toga da je Bosna stvorila originalnu kulturu.

Na samom kraju autor ovog epohalnog djela kazao da je počašćen da je u jednoj sjedmici darovan knjigom i sinom. Pisanje ovog djela trajalo je punih pet godina, ističe akademik Muamer Zukorlić, ali dodaje i da nije imao namjeru pisati knjigu već se baviti naučnim istraživačkim radom na samom početku. Motiv pisanja bio je žeđ za istinom, kazao je akademik Zukorlić.

Na kraju je akademik Zukorlić potpisivao knjige čitaocima, nakon čega je upriličen koktel.

 

Izvor: SANA – Priredila: Dž.Džanković, Foto: R.Zećović

Leave a comment