Vijesti

O Allahu mi te molimo da nas ne kazniš kao prejašnje narode

slikaSlijedit ćete običaje naroda prije vas pedalj po pedalj, lakat po lakat sve dotle kad bi oni ušli u gušterovu rupu i vi biste za njima. Jesu li to židovi i kršćani upitaše, a ko bi drugi bio odgovori Poslanik s.a.v.s.
(Buhari i Muslim)

O Bošnjaci, zar želite biti kao oni što su Allahovu srdžbu izazvali, pa su nestali. Ako nas brojni genocidi nisu opametili mi i dalje pokušavamo izazivati Allahovu srdžbu,i to baš onda kada nam je došao naš dragi mjesec Ramazan. Kada tražimo od Allaha dž.š.oprost, kada konstantno upućujemo dovu da nam se smiluje, da nas očisti od grijeha, u praksi se dešavaju  suprotne stvari. Tražimo zadovoljstvo u nečemu čemu ga nema, gdje nam daje samo korak više ka propasti. Ta propast koja nas je zadesila u ovom mubarek mjesecu je muzika i njeni predvodnici. Allah dž.š.kaže: “Ima ljudi koji kupuju priče za razonodu (lehvul-hadis), da bi, ne znajući koliki je to grijeh, s Allahova puta odvodili i da bi ga predmetom za ismijavanje uzimali. Njih čeka sramna kazna.” (Lukman, 6.)

Zar ćemo dozvoliti da nas kazna sustigne,kao što je sustigla predjašnje narode. Kao što je bio slučaj sa islamskom Španijom(Endelus) gdje je nestala odajući se ovakvim i sličnim stvarima. Ovo su stepenice nemorala i one nemaju svoj kraj. Kaže Poslanik s.a.w.s.:Kada nemaš stida radi šta hoćeš.

Zar  su se ove riječi Poslanika s.a.w.s. odrazile na nas pa je naša bošnjačka omladina izgubila stid i odala se muzici, slušajući razne reality emisije i uzimati njih za primjer, a da zlo bude veće ne stajući na tome nego traži od odredjenih političkih struktura da u ovom mubarek blagoslovljenom mjesecu putuje i podržava našu sugradjanku, čiji je repertoar bio oponirati onu koja se odmetnula od naše vjere. Ali u svemu ovome neću kriviti djecu, nego roditelje njihove majke koje po cijeli dan provedu gledajući DM-ove i Pinkove, a na tome djeca ustaju bude se sa tim i upijaju to kako bi za noćni provod se trudila da maksimalno oponaša sve te šejtane u ljudskom obliku. Kako li sada odgajaju majke svoju djecu, svoje ćerke, da li ih odgajaju u svijetu  “Granda“ ili u svijetu islama. Da li im je želja da njena ćerka bude ponosna muslimanka sa hidžabom koja je primjer drugim muslimankama, koja slijedi naše nane koje su nosile feredže i ponosile se time kako su čuvale svjetlo islama u Sandžaku.

Današnja omladina to smatra ružnim i nešto što je odavno trebalo iskorjenit a uz to naše ponosne sestre muslimanke nazivati pogrdnim imenima. Nije ovo ništa novo jer to su im u glavu usadile njihove majke koje  im govore da su Zvijezde,zvjezdice i sazveždja glavna preokupacija i kako im takva jedna manifestacija ne treba nikada proći,kako ne trebaju žaliti vrijeme i imetak na tome. Sve to rade današnje majke svojim ćerkama sa riječima „Kad nisam ja mogla neka ona uživa mlada je“. O majke naše okanite se takvih stvari podučite djecu islamu,učite ih da budu ponosni Allahovi robovi da ne izostaju nigdje gdje treba islam braniti od neprijatelja,a ne da budu neko ko će se boriti protiv islama i muslimana. Kada bi svaka kuća počela svoju djecu učiti islamu, mijenjali bi svijest omladini ne bi nam djeca više bila neko ko će pokretati koncertne skupove,već bi bili prvi koji će se boriti protiv takvih pojava koje nas sve više pogadjaju.

Očito je moral u ovom Ramazanu postao upitan kod naše omladine jer je muzika veliko zlo,koje opija ljude, ubija srca ljudi, i odvaja ljude od stvarnosti i problema. Takav nam je hal omladino naša. Ako je Poslanik s.a.w.s. poslat sa najboljim moralom kako ga Allah dž.š. opisuje sa riječima:Doista si ti Muhamede najboljeg morala (Qalam 4) . Da li je punjenje koncerata a pustošenje džamija taj moral kojim Allah dž.š.opisuje Poslanika s.a.w.s?

Nije, to je nemoral koji je prva stepenica daljem nemoralu alkoholu na čelu sa bludom,koji je vrhunac nemorala. Medjutim danas kada neki ne shvataju da su šejtani tokom Ramazana vezani,žele da prkose Allahovoj volji i putem ovih nemoralnih stepenica kupiti političke poene, gdje bi im preče bilo da se osvrnu na godišnnjicu genocida u Srebrenici i budu saglasni  za rezoluciju oni se okreću drugim stvarima gdje se vidi da su izgubili osjećaj šta je moral a šta nemoral.

Molim Allaha dž.š.da kao što sam naslovio da ne budemo kao predjašnje civilizacije koje su samo pomen ostale,kada su se okrenuli od Allaha i Njegova Poslanika.

Mervan Rožajac (apsolvent Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru)

Leave a comment