Vijesti

Na FIS-u upriličena dodjela indeksa brucošima

U biblioteci Fakulteta za islamske studije organizirana je dodjela indeksa brucošima, 20. generaciji studenata ove visokoškolske ustanove.

Dodjeli je pored rukovodioca Fakulteta za Islamske studije prisustvovao i predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

Na samom početku brucoše je poselamio i dobrodošlicu im poželio dekan Fakulteta za Islamske studije dr. Enver Gicić, poručivši im da se neće pokajati što su izabrali ovaj fakultet.

„Ja želim da vam poželim svako dobro, svaki hajr i sreću. Da vam Allah dž.š. bude od pomoći u vašem daljem studiranju, da budete uspješni studenti i da ostvarite svoje snove. Snove ćete ostvariti ako se budete žrtvovali, onoliko koliko budete uložili truda, toliko ćete imati uspjeha, onoliko koliko budete učili, toliko ćete znati, onoliko koliko budete željeli da uspjete da završite vaše studije, toliko ćete i uložiti truda. Nemojte misliti da se studije završavaju samo time što ste mladi i ambiciozni, ipak se morate odreći mnogo nekih stvari, morate žrtvovati svoje vrijeme, morate knjige koje ste nabavili čitati, morate biti prisutni na predavanjima. Želim da vam kažem da ste vi od danas zvanično studenti Fakulteta za Islamske studije, vi ste naši reprezenti, vi ste ti koji predstavljate naš fakultet na svakom mjestu i zato morate paziti na svaku izgovorenu riječ, na svaki vaš pokret, na način oblačenja i način ponašanja. Fakultet za Islamske studije sa svojim osobljem i upravom, vama je na raspolaganju, sve što vam treba, sve što mislite da treba da se ispravi, da vam se pomogne i da vam se izađe u susret, mi smo tu i spremni smo da budemo vama na usluzi.“

Muftija dr. Mevlud ef. Dudić je brucošima poručio da su ovoj zajednici potrebni alimi i intelektualci.

„Vidite, postoje sve vrste znanja ali ima korisno i ono drugo znanje koje nije korisno, ja čvrsto vjerujem da ste se vi odlučili da postižete korisno znanje i zato bih vas molio a imajući u vidu da ste se odlučili i da ste se oslonili na Allaha dž.š. da provedeno vrijeme ovdje na fakultetu, bude u pravom smislu iskorišćeno. Nemojte dozvoliti da budete kampanjci, pred ispit ću ja to naučit pa ću položit ispit, recite sebi i raščistite sa sobom jeste li došli samo da položite ispite ili ste došli da u pravom smislu obogatite sebe sa korisnim znanjem. Nama trebaju alimi, intelektualci koji će na svakom mjestu blistati, koji će biti bolji od svih studenata i vjerujte niste pogriješili što ste se odlučili da studirate ovdje na ovom fakultetu.“

Zaključeno da će Fakultet opravdati ukazano povjerenje i omogućiti studentima da steknu kvalitetno znanje, kako bi bili ponos Fakulteta i općekorisni članovi Islamske zajednice i društva u cjelini.