Vijesti

Na FIS-u održano takmičenje “Upoznaj posljednjeg Poslanika Muhammeda a.s.”

Na Fakultetu za islamske studije u Novom Pazaru, dana 30.03.2018. godine održano je takmičenje učenika završnih razreda srednjih škola na temu “Upoznaj posljednjeg Poslanika Muhammeda a.s.”.

Nekoliko desetina učenika je uzelo učešće iz većine srednjih škola iz Sandzaka gdje su u jednoj predivnoj atmosferi uz punu transparentnost i takmicarski duh, pokazali odlično poznavanje naznačene teme.

Na početku se takmičarima i prisutnim gostima obratio prodekan za nastavu prof.dr. Admir Muratović koji je govorio o značaju Fakulteta za islamske studije u procesu kvalitetnog i autentičnog tumačenja lika i djela našeg Poslanika a.s.

Učesnike pozvao da, bez obzira odlučili se sutra ili ne odlučili da budu studenti ovog Fakulteta, u punom kapacitetu koriste sve resurse ove ustanove u cilju postizanja sto boljih rezultata na polju nauke.

Nakon obraćanja takmičari su podijeljeni u grupe i u prvom dijelu radili su pismeni test iz Sire Muhammeda a.s.

Prvi deset takmičara ušli su u finalni dio takmičenja gdje su pred komisijom u sastavu: prof.dr. Admir Muratović, prof.dr. Hajrudin Balić, prof.dr. hfz Almir Pramenković i menadžer FIS-a msc Seid Hadžić, i ostalim prisutnima odgovarali usmeno na postavljena pitanja.

Prvo mjesto na kvizu o Poslaniku islama osvojio je učenik srednje Medicinske škole Suad Faković, drugo mjesto Dalila Pramenković učenica Gimnazije u Tutinu dok je treće mjesto osvojila Amina Škrijelj iz Rožaja.

Nagrada za prvo mjesto bila je 500€, za drugo 300€ i treća nagrada 200€.

Poseban utisak su bile impresije takmičara i onih koji su dobili nagrade ali i ostalih jeste da su posebno prijatno iznenađeni transparentnošću ističući da je u vremenu pada ukupnog sistema vrijednosti pravo ohrabrenje postojanje ambijenta u kojem se cijeni znanje a ne porijeklo.

Fakultet za islamske studije i takmičari se posebno zahvaljuju vlasniku restorana Gazija, Gazi Isa-u, koji je svim finalistima obezbjedio vaučer za večeru u svom restoranu a osvajačima prva tri mjesta večeru za dvije osobe.

Molim Allaha dž.š. da ga nagradi obilatom nagradom.

Info služba FIS

Leave a comment