Vijesti

Na FIS-u održana tribina podrške Palestinskom narodu

U utorak 24. oktobra 2023.godine, nakon jacije namaza, u prepunom amfiteatru Fakulteta za islamske studije održana je tribina podrške Palestinskom narodu. Amfiteatar je bio premali da primi sve one koji su došli, pa su mnogi stajali u hodnicima i učionicama Fis-a. Tribine sa raznovrsnom tematikom i predavačima, organiziraju se na Fis-u u saradnji sa Vijećem studenata Fis-a, već tradicionalno s vremena na vrijeme godinama. Temu večerašnje tribine nametnuli su aktuelni dogadjaju u Palestini, ili preciznije u Gazi, gdje je u zadnjih nekoliko dana ubijeno nekoliko hiljada Palestinaca, a najviše djece, žena i staraca od strane Izraela.

Tribina je otpočela učenjem nekoliko ajeta iz Kur'ana Časnog koke je proučio profesor na Fis-u hfz. dr. Haris Hadžić, a nakon toga, voditelj je najavio uvodno obraćanje dekana Fis-a dr. Envera Omerovića. Dekan je poselamio sve prisutne, i govorio ukratko o aktuelnim dogadjajima i nekim od budućih planova i aktivnosti na Fis-u, a jedna od njih je i nastavak tradicionalnih tribina. Također, pored ostalog, dekan dr. Omerović je najavio pripreme i aktivnosti u susret manifestaciji 30 godina od osnivanja Mešihata IZ-e u Srbiji, koja će se održati za nekoliko dana, inšallah.

Nakon toga, prisutnima se obratio glavni gost predavač hfz.msc. Mirfat Fijuljanin, profesor Povijesti islama u medresi “Gazi Isa-beg” u Novom Pazaru. On je iscrpno govorio o historijatu Palestine i važnosti džamije Al-Aksa u Jerusalimu, ali i kroz analizu nekada i sada napravio sintezu hàla muslimana u svijetu, te uputio nekoliko preporuka svim muslimanima, a prije svega, da se školuju i da čuvaju jedni druge, te da prevazilaze sve međusobne razlike i razmirice, kako bi uspjeli na oba svijeta. Prije i poslije glavnog predavača, studenti Fis-a su priredili bogat kulturno-umetnički program i izveli nekoliko ilahija i kasida na bosanskom jeziku, i recitacaju o Palestini na arapskom jeziku.

Takodjer, prisutni su imali priliku da kupe odredjeni rekvizit ili literaturu po cijeni koju su sami odredili – odredjene knjige, časopise, kolače, ukrase itd.koje su pripremili studenti Fis-a, a novac od kupovine istih biće usmjeren za pomoć narodu Palestine preko Mešihata IZ-e u Srbiji.

Tribina je završena dovom koju je proučila dr. Siham Mawed profesorica arapskog jezika na Fis-u.

Informativna služba FIS-a