Vijesti

Još jedna u nizu odbrana FIS-a

Studenti, njihovi roditelji, profesori i ostali pripadnici Islamske zajednice u petak 28. septembra 2012. godine ponovo su se okupili ispred zgrade Islamske ustanove na Trgu Gazi Isa-bega u Novom Pazaru kao bi spriječili najavljeni pokušaj grupe tajkuna i kriminalaca da uz pomoć korumpiranog tužilaštva i političara izvrše otimanje zgrade Islamskih ustanova u kojoj je smješten Fakultet za islamske studije-FIS. Nakon što se ni ovaj put izvršitelji nisu pojavili dekan FIS-a hafiz dr. Almir Pramenković je u svojoj izjavi istakao da su pripadnici Islamske zajednice spremni da ovaj vakuf kao i sve druge vakufe brane i odbrane.

 

„Još jednom, po ko zna koji put, smo se okupili radi najavljenog otimanja zgrade Islamskih ustanova u kojoj je smješten Fakultet za islamske studije. Apsolutno je jasno ko stoji iza ovih pokušaja. Ovo se radi namjerno i tendeciozno kako bi se muslimani, Bošnjaci ovih krajeva provocirali, uznemiravali, i da nas podsjete da im je jako stalo do vakufske imovine i da je bolno za njih da prihvate činjenicu da su Islamska zajednica i muslimani vakufu vratili status koji mu pripada. Koliko god njihovi pokušaji bili konstantni, sa druge strane mi smo još odlučniji u namjeri da branimo i odbranimo ono što nam pripada. Ovaj i svaki drugi vakuf mi ni po koju cijenu nećemo dati i od toga nećemo odustati.“ – rekao je hafiz dr. Almir Pramenković.

Hafiz Pramenković se zahvalio svima onima koji su došli i stali u odbranu ovog vakufa i ako ih niko nije zvanično pozvao.

„Ovi ljudi koji su došli da brane vakuf Islamske ustanove demonstrirali su svoju visoku svijest o potrebi i nužnosti očuvanja vakufa i institucija koje čine njihov vjerski, kulturni i nacionalni identitet.“ – rekao je na kraju hafiz Pramenković.

Nermin Gicić (Mesihat.org)

Leave a comment