Vijesti

Isa/Isus u Kur'anu i Bibliji – komparativna studija

U saradnji Fakulteta za islamske studije i izdavačke kuće Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, El-Kelimeh, publikovana je knjiga Isa/Isus u Kur'an i Bibliji – komparativna studija, autora hafiza doktora Almira Pramenkovića – nezaobilazan izvor svima koji se žele baviti tematikom komparativnih religija i temeljnih tačaka do kojih islam i hrišćanstvo idu ruku pod ruku, a gdje se razilaze…

Fascinantna autorova hrabrost da uđe u srž problema, vješto ga definira i locira, te davanje njegove analize ne ostavlja čitaoca u nedoumici, već nudi univerzalno rješenje.

 

Isa/Isus u Kur'anu i Bibliji – komparativna studijaU vremenu brojnih napetosti i opterećenosti hrišćansko-muslimanskih odnosa, uzrokovanih terorističkim napadom 11. septembra 2001. godine, ali i američko-britanskom invazijom na Irak i Afganistan, knjige ovakvog žanra su itekako dobrodošle.

Počevši od sedamdesetih godina XX vijeka, vjerski i kulturni pluralizam postao je neizbježna realnost modernog svijeta. S toga, mi smo svjedoci novog razdoblja koje je imenovano kao razdoblje dijaloga. Ne da je samo rasprostranjen već je dijalog među religijama postao nužnost savremenog čovjeka. Jedini način suprotstavljanja nasilju i teroru, koji su počeli vladati svijetom nakon marginalizacije religije od strane pozitivizma i historijskog materijalizma, bio je dijalog i nalaženje pravilne metode prezentacije duhovnosti, koja će biti čista od antropomorfizacije, fragmentalizma i vjerskog egocentrizma.

Nema, niti će biti mira u svijetu bez stabilnosti među dvijema najvećim religijama današnjice: islamom i hrišćanstvom. Ova knjiga je doprinos na tom polju.

 

Leave a comment