Vijesti

Intervju sa dekanom Fakulteta za islamske studije

Još jedno priznanje Fakultetu za islamske studije. U poslednjem broju prestižnog diplomatskog časopisa “CorD” zapaženo mjesto pripalo intervju sa dekanom FIS-a dr. Enverom Gicićem.

Fakultet za islamske studije u Novom Pazaru nastavlja tradiciju prve vjersko-obrazovne ustanove iz Sandžaka iz 1461. godine, kada su postavljeni temelji Novog Pazara i kada je sagrađena Isa-begova džamija i pored nje prvi sibjan-mekteb
Od 2006 godine, odlukom Mešihata IZ-e u Srbiji kao osnivača, u njoj je smješten Fakultet za islamske studije koji će, pored primarne uloge obrazovanja, akademskog napredovanja i usavršavanja vjerskog kadra, ostati dosljedan univerzalnim vrijednostima baštinjenja kulture pluralizma.

Faklutet za islamske studije ravnopravan je sa drugim fakultetima i višeškolskim ustanovama u Srbiji. Jedno od pitanja bilo je i to „Imate li pomoć države i resornog ministarstva?“ Na šta je dekan odgovorio: Fakultet radi u skladu sa Zakonom o crkvama i vjerskim zajednicama, i u tom smislu ostvaruje korektnu saradnju sa Upravom za odnose sa crkvama i vjerskim zajednicama koja je pod Ministarstvom pravde. Pored određenog broja stipendija za osnovne i master studije, koja daje ova Uprava, sarađujemo i kada su u pitanju projekti značaja za našu ustanovu i Islamsku zajednicu. Najvažniji projekat koji je dogovoren tokom posjete Direktora Uprave za vjere jeste saradnja sa Centrom za međureligijski dijalog koji postoji u okviru našeg Fakulteta.

Obzirom da ovaj fakultet sarađuje sa brojnim islamskim višeškolskim ustanovama iz cijelog svijeta. Pitanje je bilo „Da li je riješen problem sa obezbeđivanjem radnih dozvola za profesore iz inostranstva?“ Dr. Enver Gicić je istakao da je: Fakultet 2016. godine primljen u punopravno članstvo Unije islamskih univerziteta svijeta koja djeluje pod pokroviteljstvom ISESC-a (Islamska organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu), organizacije koju je osnovala Organizacija islamske konferencije što nam je omogućilo veoma intenzivne kontakte sa gotovo svim renomiranim islamskim univerzitetima u svijetu.

Na pitanje „Šta Vaš fakultet čini tako posebnim?“ dr. Gicić je kazao to da: Ako bi tražili nešto na šta smo jako ponosni onda je to svakako autentično, naučno-obrazovno tumačenje vjere islama, u duhu očuvanja tradicije i izazova savremenog doba, iskustvom akademskih predstavnika autohtonih muslimanskih auropskih naroda.

Prodekan ove školske ustanove dr. Admir Muratović istakao da je ovo još jedna potvrda da su na pravom putu i da će ih biti još više.

“Naučni časopis “CorD” prepoznao je našu ustanovu kao jednu od tema u ovom martovskom broju prestižnog časopisa koji se distribuira nakon objavljivanja ambasadama, diplomatskim predstavništvima ii drugim važnim institucijama u ovoj državi i šire, izlazi na ensleskom jeziku i naravno oni su smatrali da im je jako važno da u ovom broju bude intervju i sa našim dekanom, koji je na jedan izuzetno kvalitetan način predstavio ono što jeste fakultet za islamske studije, ono što mi radimo ovdje kao i ambijent u kojima se studenti školuju. Mi to razumijemo kao potvrdu da smo na pravom kursu i da će priznanja toga biti sve više i to ne samo od naših studenata već i od društva u sredini.”

Naslov „Čuvar tradicije i pravih vrijednosti“ koji se našao u ovom diplomatskom časopisu CorD, slika je truda, ulaganja i napredovanja ovog fakulteta.

Leave a comment