Vijesti

Formirano Udruženje nastavnika islamske vjeronauke

Zbog diskriminatorskog odnosa Vlade prema nastavi islamske vjeronauke, a nakon smjene predstavnika Islamske zajednice u Vladinoj komisiji za vjersku nastavu, prof. dr. Mevluda Dudića, vjeroučitelji Islamske zajednice formirali su Udruženje nastavnika islamske vjeronauke, u subotu 21.08.2010. god. u Novom Pazaru.

Cilj Udruženja je zaštita ustavnih i zakonskih prava nastavnika i učenika islamske vjerske nastave u osnovnim i srednjim školama.

Na mjesto predsjednika izabran je mr. Hajrudin ef. Balić, za potpredsjednika Aref ef. Duraković, a za sekretara Elma Ujkanović.
Formiran je i Upravni odbor Udruženja kojeg čine predstavnici svih medžlisa Sandžačkog, Preševskog, Beogradskog i Novosadskog muftijstva.
Na konstituirajućoj sjednici Udruženja usvojen je zaključak kojim se najoštrije osuđuje nezakonita odluka Vlade, kojom se brutalno krši Ustavom zagarantovana ravnopravnost Islamske zajednice.
Udruženje zahtijeva od predsjednika Republike da hitno naloži Vladi promjenu ove odluke.
Od Ministarstva prosvjete Udruženje traži prijem delegacije Udruženja u ponedjeljak 23.08.2010. kako bi se razgovorima zaustavila dalja eskalacija ovog problema.

Ova odluka Vlade ima jasnu tendenciju ugrožavanja prava muslimanske djece na svoju vjeronauku, kao i cjelokupnog procesa islamske vjeronauke.
Ukoliko ne bude razumijevanja za ove zahtjeve, Udruženje će organizovati masovni protest imama i vjeroučitelja ispred zgrade Vlade Republike Srbije u Beogradu, kao i druge masovne proteste.
U tom slučaju Udruženje će pozvati roditelje i učenike na bojkot nastave, kao i pripadnike Islamske zajednice na građansku neposlušnost.
Udruženje će takođe organizovati i sve druge vrste mirnih protestnih akcija.
Udruženje ukazuje da nastavak diskriminatorskog odnosa vlasti i sve brutalnijeg kršenja prava muslimana prijeti da ugrozi stabilnost regije Sandžak.

Predsjednik Udruženja
Mr. Hajrudin ef. Balić

Izvor: www.islamskazajednica.org

Leave a comment