Vijesti

FIS uručio diplome devetoj generaciji svršenika

DSC_0036Svečanošću kakva i dolikuje jednoj visoko-školskoj ustanovi, obilježeno je trinaest godina postojanja i rada Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru. Tom prilikom su dodijeljene 26 diploma najmlađim svršenicima ovog fakulteta.

Svečanost je otpočela učenjem ajeta iz Kur'ana.

Obilježavanju godišnjice fakulteta, prisustvovali su predstavnici Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, na čelu sa predsjednikom, muftijom  prof. dr. Mevlud-ef. Dudićem, delegacija IUNP-a na čelu sa rektorom dr. Suad Bećirovićem, izaslanik dekana Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu dr. hfz. Dževad Šošić, sekretar Uprave za saradnju sa crkvama i vjerskim zajednicama pri Vladi Republike Srbije Vladimir Todić, predstavnici društvenog i političkog života, porodice i prijatelji diplomaca i mnogi drugi.

Islamska zajednica je udarila temelje visokom školstvu  u Sandžaku osnivajući Islamsku akademiju 12.05.2001 god. stavljajući tako tačku na višedecenijsko odsustvo viših i visokih škola na ovim prostorima. Na osnovu odluke Sabora IZ-e Sandžaka 2005. godine Akademija je preimenovana u Fakultet za islamske studije. Zahvaljujući njemu Novi Pazar je postao studentski grad, budući da je preteča univerzitetima u ovom gradu.

Dekan Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru dr. Enver ef. Gicić poselamio je i poželio dobrodošlicu prisutnima. On je istakao da je obilježavanje trinaest godina rada Fakulteta skroman jubilej ako se poredi sa vjekovima starijim institucijama poput Al- Azhar, ali je pravi poduhvat ako se osvrnemo i uporedimo gdje smo bili prije svega toga i kojim smo putem išli, prepreke i barijere na koje smo nailazili, a uprkos tome gdje smo stigli i šta smo sve postigli.

„Fakultet za islamske studije je svijetli primjer visoko školstva na ovim prostorima. Prva je ustanova koja je implementirala binarnu dvopredmetnu nastavu u svom obrazovnom sistemu.“

Dekan je pozvao diplomce da ostanu u kontaktu sa Fakultetom, kao i, da iskustvo stečeno na Fakultetu, prenesu u profesionalnom životu, da se međusobno pomažu i podržavaju, a Mešihat kao osnivač fakulteta pratit će karijeru svakog diplomca i nastojat će mu pomoći u razvoju.

„Naši diplomci su naši ambasadori. Koliko će biti dobra i vješta naša diplomatija vidi se iz toga koliko tržište vrjednuje i cijeni svršenike Fakulteta, do sada je ta ocjena bila više nego povoljna.“ – rekao je dekan Fakulteta dr. Enver ef. Gicić.

Dekan je čestitao svršenicima Fakulteta pozivajući ih da grade svoje karijere od početka, rekavši im da budu skromni i ambiciozni, vrijedni, radni, kreativni, pronicljivi, iz neuspjeha da izvlače  pouke i da ne odustaju.

Za doprinos unapređenju i razvoju Fakulteta uručena je zahvalnica prethodnom dekanu FIS-a  hfz. dr. Almiru Pramenkoviću.

Predsjednik Mešihata IZ-e u Srbiji je uručio plakete prijateljima Fakulteta Sejdović Ferhanu, Sokolović Hanefiji, Destanović Naimu, Ličina Šefadilu, Dragolovčanin Mensuru, Ahmatović Ahmetu,Muslić Mithatu, prof. dr. Ferhat Hanahu, Šehović Feridu, koji sve ove godine bezuslovno pomažu razvoj Fakulteta.

Diplome najmlađim svršenicima Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru uručio je dekan Gicić, a učenikom generacije proglašen je Edin Đerlek, koji se u ime diplomaca obratio prisutnima i tom prilikom rekao, da je ovo poseban dan kada se kruniše njihova borba, trud i zalaganje, rekavši da su u toku studiranja položili mnoge žrtve ali sve u cilju toga da sutra mogu prenositi znanje.

„Studiranje na fakultetu nije predstavljalo samo sticanje znanja, uz to je išlo izgrađivanje ličnosti. Kada na jednom mjestu imate najbolje profesore stručne, blage i strpljive,kada se nad vama sprovode najbolje metode prenošenja znanja i kada stojite hrabro pred svim napadima nad fakultetom. Ne možete a  da ne budete svjesni njegovih vrijednosti. Ponos je riječ koja najbolje opisuje ono što danas osjećamo, ponosni na ovaj trenutak i prizor, na svoje drage profesore i istaknute predvodnike svoga naroda, na sve ono što smo zajedno prošli i na sve vas koji ste danas ovdje da svjedočite uspon jednog društva.“ – rekao je Đerlek u svom obraćanju.

Đerlek je također kazao da ne može a da ne spomene čovjeka koji ovog dana nije bio u prilici prisustvovati svečanosti, muftiju sandžačkog Muamer-ef. Zukorlića, čiji su rad, djela i riječi bili motivacija studentima FIS-a, da daju svoj maksimum, kada se činilo da ponestaje snage, te da je sva ta njegoa energija utkana u svaku ovu diplomu.

Izaslanik dekana Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu, dr. Hfz. Dževad Šošić čestitao je Fakultetu trinaest jubilarnh godina, na polju odgoja i obrazovanja mladih generacija i proizvođenju stručnih ljudi, koji će preuzeti kormilo čuvanja i njegovanja islamskih, kulturnih, tradicionalnih, vrijednosti na ovim prostorima.

Jedan od gostiju, na današnjoj svečanosti bio je i predstavnik Uprave za saradnju sa crkvama i vjerskim zajednicama Vladimir Todić, koji je istakao da mu čini veliko zadovoljstvo prisustvovati jubileju Fakulteta za islamske studije. Na njegovo veliko zadovoljstvo saradnja Uprave sa Fakultetom je iz godine u godinu sve bolja. On je kazao da u narednom periodu očekuje da će osim stipendija koje već daju studentima, moći još neku vrstu pomoći pružiti Fakultetu i tako mu olakšati dalji rad. „Entuzijazam studenata je nešto najljepše i najbolja je preporuka za taj Fakultet“ – zaključio je Todić. On je takođe prenio pozdrave direktora Uprave, kao i Ministra Selakovića.

Predsjednik Mešihata dr. Mevlud ef. Dudić istakao je da je ovo poseban dan za cijelu Islamsku zajednicu, a da su za to zaslužni sami diplomanti koji su od danas emanet i briga IZ-e. 26 diplomanata profesora islamskih nauka, čine da se osjećamo ponosno.

„Prije trinaest godina kada smo počinjali sa radom  na ovom prostoru nismo imali ni jednog doktora islamskih nauka. Tako da smo bili primorani imati naše profesore iz Bosne, Makedonije i drugih krajeva. Evo danas nakon trinaest godina ovaj kraj, grad ima 13 diplomiranih doktora islamskih nauka. Prije osnivanja ovog fakulteta sandžačko dijete je bilo primorano školovati se na islamskom ili svjetovnom univerzitetu daleko od svog rodnog kraja, sada to ne mora. Arapska poslovica glasi „Sve što je nekada bilo san sada je java“. Zato sanjajte! Naš san je bio da Novi Pazar zaslužuje da bude univerzitetski grad. Ovaj fakultet je zaslužan, jer da nije bilo njega, ne bi bilo ni drugih univerziteta u Novom Pazaru.“ – rekao je muftija dr. Mevlud ef. Dudić.

Ostavljeni od svih bez podrške, teškim putem su koračali da bi stigli do ovdje, ali svršenici su ponos i najljepši ukras Fakulteta za islamske studije.

„U ove četiri godine bili su u prilici kupovati selam i islam. Od vas očekujemo da se zalažete za dobro, da gradite a ne rušite, da pomažete a ne odmažete. Makar vam i povremeno bila nepravda činjena. Naša deviza je dobro. Bez obzira kako vam činili vraćajte dobrim.“ – poručio je predsjednik Mešihata diplomantima.

U narednom periodu predstavnici Mešihata i FIS-a nadaju se još boljoj saradnji i odnosu između Uprave za saradnju sa crkvama i vjerskim organizacijama. Predsjednik Mešihata se zahvalio gospodinu Vladimiru Todiću na njegovom zalaganju u ostvarivanja prava i obaveza Uprave prema Fakultetu i drugim obrazovnim ustanovama Mešihata.

„Očekujem posebno od Ministarstva pravde, od Ureda za saradnju sa vjerskim organizacijama, da se ove godine neće desiti da naši diplomanti kandidati za vjeroučitelje u osnovnim i srednjim školama budu odbijeni, a oni koji ne ispunjavaju nikakve uslove budu predavači u školama.“ – poručio je Muftija Dudić.

U zabavnom dijelu programa prisutni su mogli uživati u prelijepom učenju ilahija od strane Hamze Škrijelja i Ensara Latifovića.

Fakultet za islamske studije završilo je do sada 137 diplomanata, trenutno studira 150, a na master studijama je 37 studenata. Fakultet ima 40 predavača.

Na kraju je skup krunisan dovom koju je proučio dr hfz Almir Pramenković.

DSC_0002

DSC_0007 DSC_0010 DSC_0019 DSC_0024 DSC_0031 DSC_0042 DSC_0054 DSC_0056 DSC_0071 DSC_0078 DSC_0094 DSC_0099

GLAS ISLAMA

Leave a comment