Vijesti

Fakultet za islamske studije postao član Unije islamskih univerziteta

Image result for fakultet za islamske studije

Uporedo sa  vijestima u vezi sa privodjenjem kraju radova na proširenju prostornih kapaciteta na zgradi Fakulteta za islamske studije, iz sjedišta Unije islamskih univerziteta stigla je radosna vijest o prijemu naše ustanove u njihovo članstvo.

Naime, na 21. Kongresu Unije islamskih univerziteta, održanog 6-7. novembra 2016. godine, u Dohi, Kataru, donijeta je odluka o prijemu 5 novih islamskih univerziteta, sa Bruneja, iz Gambije, Malija, Indije, Maroka.

Na pomenutom Kongresu, Fakultet za islamske studije primljen je u punopravno članstvo u Uniju koja okuplja preko 200 islamskih univerziteta iz cijelog islamskog svijeta.

Odluka o prijemu FIS-a u ovu Uniju potvrdjena je izdavanjem rešenja broj 2458/6/1.1./ od 22. decembra 2016. godine.

Fakultet za islamske studije je, pored Univerziteta u Sarajevu, prva ustanova ovog tipa, u region Balkana, koja je postala punopravnom članicom ove Unije.

Podsjećamo javnost da Unija islamskih univeziteta, koja djeluje u sastavu ISESCO-a, okuplja najpoznatije islamske univerzitete u svijetu: Univerzitet Al-Azhar, Ajni Šems, Univerzitet Kairo (Egipat), Tripoli univerzitet (Libija), Medina Univerzitet, Ummul Kura Mekka, (Saudija), Univerzitet Šeriata (Emirati), Hašimijski univerzitet (Jordan), Univerzitet Katar, Univerzitet Kuwajt, Islamski univerzitet u Indoneziji, Internacionalni islamski univerzitet u Maleziji, International Colleges of Islamic Science, Velika Britanija, Averroes Internacionalni islamski univerzitet (Španija), Univerzitet Alberta, Canada, Russian Islamic university, itd.

Fakultet za islamske studije će nastaviti sa unapredjem kvaliteta ove naučno-obrazovne institucije na ponos upošljenika, studenata, Islamske zajednice, Sandžaka i ummeta.

SANA

Leave a comment