Vijesti

Fakultet za islamske studije organizirao kurs kaligrafije

 

U biblioteci Fakulteta za islamske studije organiziran je dvodnevni kurs kaligrafije. Svi prijavljeni kandidati imali su priliku okoristiti se znanjem i umijećem poznatog kaligrafa prof. Muniba Obradovića.

Prof. Obradović istakao da je cilj širenje naše kao i arapske kulture.

„Ova ideja se pojavila u kontaktu sa profesorom Fakulteta za islamske studije u Novom Pazaru. Nakon dogovora uslijedio je poziv od strane FIS-a tako da sam došao ovdje na 3 dana da prezentiram osnove arapske-islamske kaligrafije. Mi ćemo se ovdje upoznati sa osnovnim stvarima, kratko teoretski i praktično sa tradicionalnom kaligrafijom gdje ćemo koristiti pribor koji je namjerodavniji da se koristi, trsku, tintu i papir. Kaligrafija spada u našu bošnjačku kulturu, nekada smo mi imali izuzetno vrijedne kaligrafe, to je u 20. vijeku skoro potpuno zamrlo tako da smo imali možda samo jednog kaligrafa dugo vremena, sada je došlo vrijeme da to ponovo oživimo.“, istakao pro. Obradović.

Student Fakulteta za islamske studije, Internacionalnog univerziteta kao i učenici Medrese „Gazi Isa-beg“ zahvalni što su imali prilike učiti od najboljih.

„Mi kao studenti Fakulteta za islamske studije imali smo prilike da prisustvujemo ovom kaligrafskom kursu, svakako da je ovo idealna prilika i jedna veoma dobra šansa koja će nama kao studentima otvoriti mnoga vrata. Prvenstveno očekujem neka nova saznanja i vjerujem da će ovaj kurs otvoriti vrata ka umjetnosti svima nama.“, istakla studentica Džemila Dudić.

Kaligrafija i njeno mjesto u umjetnosti plijeni posebnu pažnju zbog ljepote i izražajnosti stilova koji se koriste za stvaranje nenadmašivih umjetničkih djela.

SANA – Adaleta Sejdović – Hamzić / FOTO – SANA

Leave a comment