Vijesti

Estes: Sandžak je predivno otkriće i podsjetnik zašto sam prihvatio islam

Nakon današnje posjete Mešihatu IZ u Srbiji, svjetski poznat daija Jusuf Estes održao je predavanje na Fakultetu za islamske studije (FIS) i tom prilikom za Sandžak televiziju rekao da kada bi ga pitali o ljudima i muslimanima u Sandžaku, ističe trebalo bi mu vremena jer za ono što je ovdje vidio treba vremena ispričati.

“Kada kažete Srbija ne očekujete da tu žive muslimani, međutim žive i to veliki broj njih. Muslimani koji su jaki i čvrsti u svojoj vjeri, za njih imam samo riječi hvale. Kada sam došao kod muftije Dudića rekao je: “Dobrodošao u Sandžak prvi put” što znači da želi da dođem opet, a ja se tome naravno radujem.”

S obzirom na važnost današnjeg dana u tom smislu je uvaženi daija i izabrao temu za današnje predavanje na FIS-u. “Ovim predavanjem želim još više povezati ovdašnje muslimane jer nas zastava podsjeća na to ko smo i šta smo, ovo je prilika za osnaživanje Bošnjaka s obzirom da nam za 15 dana dolazi Ramazan.”

Tokom razgovora sa muftijom Dudićem i razmjenu iskustava došli smo do činjenice da  da smo posjetili mjesta gdje postoji islam, ali ne i muslimani, a Sandžak je mjesto gdje žive i muslimani i  islam.

Nakon prvog dolaska u Sandžak uvaženi daija ističe da će se sa velikom radošću vratiti i ponovo posjetiti ovdašnje Bošnjake, jer vidjevši ono što ovdje postoji itekako je vrijedno ponovne posjete.

“Sandžak je predivno otkriće za mene i upravo me je ponovo podsjetio zašto sam prihvatio islam i zašto sam se vratio jedinoj pravoj vjeri” zaključio je daija Jusuf Estes.

Inače FIS je ove godine bio domaćin velikom broju godstiju, predavača iz cijelog savijeta.

SANA – E.Šehović

Foto: Redžep Rečko Muratović

 

Leave a comment