Vijesti

Dr. Gicić na Konferenciji Mimar Sinan vakufa

Tokom ekskurzije koju je za studente organizirao Fakultet za islamske studije u Turskoj dekan prof.dr. Enver Gicić sudjelovao u radu godišnje Konferencije Mimar Sinan vakufa u Edrenu zajedno s predstavnicima iz čitavog svijeta.

Tokom obraćanja prisutnima prenio selame od predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Srbiji muftije dr. Mevluda ef. Dudića, braće koja žive u Sandžaku i Srbiji a FIS je počašćen da već nekoliko godina ima prijateljske odnose s Mimar Sinan vakufom zahvaljujući kojem je hiljade studenata upoznalo ovu lijepu zemlju i gostoprimstvo se ne može zaboraviti.

– Ovdje se, kaže dekan dr. Gicić, osjećamo kao u svom domu i nikako kao stranci svejedno da li u Edernama ili bilo kojem drugom gradu u Turskoj. Za dobro se treba odužiti a ovim ljudima se nikako ne možemo odužiti pa učimo dovu neprestano i kad smo musafiri i kući. Ovaj vakuf i dobri ljudi učinili su dobro i u našim krajevima tamo gdje su stali njihovi preci oni su nastavili dalje- u centru Novog Pazara džamija Mehmeda fatiha koja je godinama bila bez grijanja ali zahvaljujući Hasan hodži i vakufu danas je opremljena i vjernici se ugodno osjećaju obavljajući namaz. Mnogo organiziranih iftara, podijeljenih kurbana a naše oči uperene su prema ovoj zemlji a ovih dana zapazili smo neke detalje upečatljive a to je simbol na nebu koji se ne može dohvatiti a visoke munare jedina pera koja pišu po nebeskom svodu. Ovdje je budućnost i perspektiva i molimo Allaha dž.š. da je sačuva od neprijatelja i vrati na mjesto koje joj pripada, poručio je dekan Gicić urucivši prigodan poklon domaćinu.

Hasan hodža, kao domaćin, zahvalio je dekanu najavivši da se saradnja nastavlja na obostrano zadovoljstvo.

– Sandžak je posljednji Osmanski Sandžak koji je kroz ovu saradnju doveo do toga da su Edrine i Turska Sandžak i obratno. Moj veliki prijatelj prof. Gicić jedan je od najzaslužnijih za to, poručio predsjednik Fondacije Mimar Sinan.

Leave a comment