Vijesti

Dr. Admir Muratović održao tribinu u Brodarevu povodom obilježavanja godišnjice stradanja u Štrpcima

U lijepom ambijentu džamije u Brodarevu održana je tribina na temu: “Zločin u Štrpcima – 27 godina poslije”, na kojoj je govorio direktor Instituta za istraživanje genocida i zločina dr. Admir Muratović. Stradanje 18 Bošnjaka i jednog Hrvata tog dana prije 27 godina poraz je države, obzirom da i do dan danas nisu procesuirani nalogodavci i inspiratori ovog gnusnog zločina. U tradiciji Bošnjaka je, ističe dr. Muratović, da nikoga ne mrze. Sve i da hoće, podvlači on, Bošnjaci to ne bi znali.

“Ono što je još uvijek rak rana, a maloprije smo o tome govorili i usko je vezano za tematiku – može proći i 27 i 37 i 47 i 100 godina od zločina u Štrpcima, mi ćemo morati imati jednu jedinu brigu, a ona je kako ostvariti da u kapacitetu vjerskog i nacionalnog identiteta obezbijedimo kontinuitet našem narodu, ukoliko želimo da budemo i sebe smjestimo u red ozbiljnih zajednica. Naravno, postoji i drugi put – put biologije i pukok preživljavanja, ali ukoliko želimo da sa našim imenima i u duhu naše lijepe vjere obezbijedimo sebi kontinuitet sve će nas se morati ticati i neće biti teme kojom se Bošnjaci neće baviti”, kazao je dr. Admir Muratović.

Odgovor na zločin je insistiranje na istini i jačanje kapaciteta identiteta, kako se više nikada Bošnjacima ne bi dogodilo ništa slično.

“U ime žrtava ne može im niko oprostiti, pa ni članovi njihovih porodica, ali je odgovor na ovo insistiranje na istini i vezana je za ovaj drugi dio koji predlažem i u koji ja vjerujem da je jedini moguć, a to je proaktivno djelovanje – rad na izgradnji pojedinca, institucije, zajednice, džemata – kako god hoćete. Dakle, konstantno insistiranje na istini. Jačanje, napominjem, kapaciteta vjerskog, nacionalnog i kulturnog identiteta u Bošnjaka”, poručio je dr. Muratović.

Podsjećamo da je za zločin u Štrpcima osuđeno nekoliko direktnih izvršilaca, ali još se ne znaju imena onih koji su naredili i organizovali ovaj zločin. Do danas su pronađeni posmrtni ostaci samo četiri žrtve. Tijelo Halila Zupčevića pronađeno je krajem 2009. godine na obali jezera Perućac, a posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera i Ilijaza Ličine nađeni su u istom jezeru 2010. godine, dok se za ostalim žrtvama i dalje traga.

  

SANA