Vijesti

Delegacija iz Norveške posjetila Fakultet za islamske studije

U utorak 11.02.2020. godine prodekan FIS-a dr. Admir Muratović sa saradnicima sastao se sa delegacijom iz Norveške koju predvodi biskup iz Osla Ule Kristian Kvarme, a u kojoj se nalazi i glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj Senaid ef. Kobilica.

Gosti su najprije sa prodekanom dr. Muratovićem obišli zgradu fakulteta, amfiteatar, čitaonu i biblioteku. Nakon čega je održan sastanak na kojem ih je prodekan upoznao sa smjerovima, sadržajima i brojnim aktivnostima Fakulteta za islamske studije. Između ostalog dogovorena je saradnja na projektima od obostranog interesa, gdje je prodekan dr. Admir Muratović istakao da je FIS otvoren za saradnju na projektima koji imaju za cilj očuvanje dobrih odnosa u društvu.

Delegacija iz Norveške imala je sastanak sa  predsjednikom Mešihata IZ-e u Srbiji muftijom dr. Mevlud ef. Dudićem u prostorijama Islamskog centra u Beogradu.

Sastanku u Beogradu prethodio je boravak delegacije iz Norveške u Novom Pazaru i tom prilikom posjeta Internacionalnom univerzitetu i razgovor sa rektorom dr. Suadom Bećirovićem, nakon čega je upriličen sastanak u prostorijama Mešihata gdje je delegacija Islamske zajednice koju je predvodio dr. Rešad ef. Plojović razgovarala sa gostima o nekoliko važnih pitanja, među kojima je i stanje međukonfesionalnog dijaloga i odnosa između vjerskih zajednica u Srbiji.