Vijesti

Potpisan ugovor između FIS-a i ITF iz Prištine

Dvadeset godina od osnivanja Fakulteta za islamske stuidje u Prištini bio je povod svečanosti koja je organizovana u dvorani novoizgrađene zgrade tog fakulteta u centru Prištine.

Na poziv ove visokoškolske ustanove odazvali su se predstavnici Fakulteta za islamske studije iz Novog Pazara, dekan prof. dr. Almir Pramenković, prodekan dr. Hajrudin Balić i Senad Saračević.
Brojnim gostima, profesorima,studentima obratio se dekan Islamskog fakulteta u Prištini prof.dr. Ćazim Ćazimi. On je u svom obraćanju opisao dug i trnovit put u formiranju ove sada rspektabilne ustanove, istakavši zadovoljstvo njenim uspjesima. Zahvalio se gostima na ukazanoj lasti svojim dolaskom posebno delegacijama fakulteta iz Novog Pazara, Skoplja i Tirane.

Prisutnima se obratio muftija Kosova mr. Naim Trnava istakavši značaj Islamskog  fakulteta za Islamsku zajednicu u Kosovu i njene vjernike. Trnava se također osvrnuo na značaj saradnje među islamskim fakultetima u regionu.

Dodjela plaketa i diploma

Svečanost je bila prilika da se uruče diplome svršenicima Fakulteta i zaslužnim pojednicima iz redova profesora. Plakete i diplome uručili su dekan Ćazimi i muftija Trnava. Nakon svečanog dijela dekan je priredio ručak za značajnije goste i zvanice u veljelepnom prištinskom hotelu Viktorija

Potpisivanje ugovora o saradnji sa Islamskim fakultetom iz Prištine

Dekani islamskih fakulteta iz Prištine i Novog Pazara prof. dr. Ćazimi Ćazimi  i prof. dr. hafz. Almir Pramenković potpisali su ugovor o saradnji. Ovaj ugovor će otvoriti mogućnosti za razmenu profesora, kao i druge vidove naučne saradnje.
Pored Prištinskog fakulteta za Islamske studije FIS je potpisao ugovor sa Islamskim pedagoškim fakultetom iz Zenice, Islamskim pedagoškim fakultetom iz Bihaća,  Islamskim fakultetom u Skoplju.
Boravak u Prištini saradnicima, dekan Pramenković je iskoristio da se susretne i sa dekanom Islamskog fakulteta Bedr iz Tirane. Sastanak sa dekanom Bedra bio je prvi korak ka uspostavi  saradnje i sa tim fakultetom. Dogovoreni su prvi koraci ka saradnji koja će rezultirati i potpisivanju ugovora.

Leave a comment