Vijesti

Borba oko fetvi

Saudijska Arabija – Učenjaci u Saudijskoj Arabiji otvorili su ‘bitku’ po pitanju ko može izdavati fetve ili vjerske edikte, nakon što su ‘tvrdolinijaški’ i “napredni” učenjaci krenuli u javnu raspravu po istom pitanju.

Većina rasprava u toku protekle sedmice proistekla je od fetve koju je izdao Adel el-Kalbani, učenjak iz Rijada poznat kao prvi tamnoputi imam džamije u Mekki. Kalbani, poznat po svom prelijepom učenju ajeta iz Kur’ana, izjavio je kako nije pronašao ništa u islamskim propisima koji bi oharamili ili zabranili muziku. “Ne postoji jasan tekst ili propis u islamu koji kaže da su pjevanje i muzika zabranjeni”, izjavio je Kalbani.  Također u posljednjih nekoliko sedmica, visoko rangirani učenjak, šejh Abdul Mohsen el-Obeikan, je podgrijao javno mjenje s dva svoja mišljenja.

Kao prvo, on zastupa mišljenje da odrastao čovjek se može smatrati sinom žene ukoliko ga je ona podojila. Ovo pitanje pojedini vide kao način dozvoljavanja mješanja muškaraca i žena, mada je podleglo ismijavanju i osudama žena aktivistkinja u raznim organizacijama kao i kritičarima Saudije širom svijeta. Ali Obeikan, vrhovni savjetnik na dvoru kralja Abdullaha, je također naljutio ultra-konzervativce kada je izjavio da se obavezni podnevni i poslijepodnevni namazi, podne i ikindija, mogu spajati kako bi se olakšalo vjernicima tokom ljetnjih vrućina. Iako je ovaj vid spajanja namaza dozvoljen pojedincima u određenim okolnostima, konzervativci kažu da se ne može primjeniti na sve generalno.

Tokom svoje hudbe u petak šejh Abdul Rahman el-Sudejs je kritikovao ono što je on nazvao ‘lažnim fetvama’, poredeći one koji su ih izdali s prodavačima koji prodaju lažnu ili pokvarenu robu. Učinak, izjavio je on, ide dalje od potkopavanja sigurnosti zemlje.
U međuvremenu, vrhovni muftija Saudijske Arabije, šejh Abdulaziz el-Šejh, upozorio je na najstrožije kažnjavanje. “Oni koji izdaju abnormalne fetve koje nemaju potporu u Kur’anu treba zaustaviti”, izjavio je on u nedjelju na televiziji El-Madžd. “Ukoliko nekvalifikovana osoba izdaje fetve, mi ćemo ga zaustaviti”, rekao je on poredeći takvu osobu s nadriljekarom kojem je dozvoljeno da liječi bolesnike.

Presudno, u svemu tome jeste da vlada nastoji izgraditi dosljednost u šerijatskom pravu, gdje bi sudije bili svi učenjaci čije fetve igraju ključnu ulogu. Vlada želi samo jedno tijelo, kontrolisano od Savjeta visoke uleme, koje bi izdavalo fetve koje bi drugi učenjaci morali prihvatiti. Pojedini ljudi žele fetve usklađene s modernim načinom života. Ranije ove godine došlo je također do sramotnog prepucavanja zbog očigledno slobodnog razmišljanja direktora vjerske policije u Mekki, Ahmeda el-Gamdija, koji je na zaprepaštenje javnosti odobrio mješanje muškaraca i žena, nakon čega je i smijenjen. Hamed el-Qadi, član Saudijske Šure, nazvao je ovu borbu fetvama haosom. “Islamski svijet prati sve ono što dolazi iz naše zemlje i njenih učenjaka po pitanju islama”, izjavio je on za novine El-Hayat.

Sa svoje strane, Kalbani izjavio je da je otvoren za raspravu o tom pitanju. “Problem je što postoje pojedinci koji ne prihvaćaju raspravu na sve”, rekao je. On je pojasnio da on nije odobrio svu muziku, koristeći dvije često libanonske pop pjevačice kao primjer. “Govorim o pristojnom pjevanju, koje sadrži pristojne riječi i podršku moralnosti”, izjavio je za online novine Sabq.org. “Jasno je da ne govorim o pjesmama Nancy Ajram ili Haife Wehbe ili o drugim nepristojnim pjesmama. No, ako Nancy Ajram bude pjevala pjesmu uz pozitivne poruke, onda će ona biti u okviru moje fetve.”

Leave a comment