Vijesti

Bivši savjetnik Alije Izetbegović profesor na FIS-u

asdFakultet za islamske studije nudi nam obrazovanje, vjerski odgoj, znanje za ovaj i budući svijet. Adekvatam kadr, profesori koji ne samo da nam nude znanje i vrhunska predavanja već nam mogu biti prijatelji. Naš dekan, prodekan, profesori, sve su to ljudi koji su toliko učinili i dalje čine za islamsku zajednicu, za naš fakultet za koji se vodi borba godinama. Naši profesori su uglavnom iz Sandžaka, ali imamo profesora iz Bosne, Makedonije, iz Arapskog svijeta. Vijest da prof.dok. Ademir Jerković bivši savjetnik Alije Izetbegovića bivšeg predsjednika Bosne i Hercegovine, predaje na fis-u, posebno nas je obradovala, iznenadila i učinila posebnim. Ademir Jerković rođen je 1958 godine u Zenici. Doktor je socioloških nauka istaknuti bosanskohercegovački novinar i publicista. Dobitnik je nekoliko novinarskih nagrada i priznanja. Sarađivao je sa brojnim domaćim i stranim redakcijama. Obavljao je između ostalog i dužnosti: glavnog i odgovornog urednika Radio Zenice, glavnog i odgovornog urednika TVBiH – ITC Zenica, odnosno glavnog i odgovornog urednika TV Okruga Zenica. Prije prelaska u aktivnu politiku radio je kao vanjskopolitički komentator TVBiH. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Alija Izetbegović imenovao ga je 1997. godine svojim savjetnikom. Bio je lični i specijalni izaslanik predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića kod nekolicine šefova država i vlada. Kao lični izaslanik predsjednika Predsjedništva Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića predao je nekolicini šefova država i vlada specijalne poruke predsjednika Bosne i Hercegovine Alije Izetbegovića, među kojima i predsjedniku NR Kine Jiang Zeminu (Džijang Ceminu).

Sada se nalazi na funkciji direktora Arhiva Federacije Bosne i Hercegovine i predsjednika uprave Udruženja arhivskih i administrativnih radnika Federacije Bosne i Hercegovine.  Koautor je knjige «Bosnia here and now», koja je uručena šefovima država i vlada, učesnicima summita „Pakta stabilnosti“, jula 1999. u Sarajevu.

Autor je trilogije «Alija izbliza» (knjige: 1, 2, 3) iz autorovog opisa “Istočno od Daytona”, u kojima opisuje tešku borbu prvog predsjednika nezavisne BiH Alije Izetbegovića za očuvanje Države nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog ugovora.

Napisao je knjigu „Sjećanja na Aliju Izetbegovića“.

Objavljivao je stručne radove, kolumne, analize iz mnogih oblasti društvenog života u različitim časopisima i periodici.

Vakif je Džamije Adamir Jerković u Lastvi kod Trebinja.

Prvi put kao predavač pojavljuje se u Novom Pazaru na fakultetu za islamske studije predmete “Osnovi propaganda” I  “Odnos s javnošću” , gdje student sa velikim zadovoljstvom prisustvuju predavanjima vježbama gdje se maksimalno uključuju. Sam profesor postiče student da budu maksimalno uključeni, postiče ih da pravilno razmišljaju uključuju se daju svoje stavove I pravilno razumiju ono što nam svakodnevno serviraju političari  I novine. Studenti, fakultet je ponosan ovim profesorom, I grad uopće.

Autorica: Naida Zeković-Džanković

Leave a comment